Je zit op een verjaardag en je krijgt de vraag , wat voor werk doe je precies? Of je komt een oude bekende tegen en die vraagt: Hoe ziet jouw werkdag eruit? Vertel eens iets over jezelf! In een sollicitatiegesprek wordt gevraagd: als vrienden jou zouden omschrijven, wat zouden ze dan zeggen? Herken je deze vragen? Heb je wel eens meegemaakt dat iemand je vraagt wat je doet en je niet krachtig kan vertellen wat je doet en wat je drijfveren zijn? Dan is het voorbereiden van een elevator pitch een verstandige keuze. Gebruik daarvoor onderstaande tips.

Wat is een Elevator Pitch?

De term elevator pitch is overgewaaid uit Amerika. De kantoren bevinden zich vaak in wolkenkrabbers en daardoor staan mensen vaak een tijd in de lift. Tijd is geld! Dus door de tijd in de lift goed te benutten, kan je daar je voordeel mee doen. Collega’s, klanten en leveranciers die samen tijd in de lift doorbrengen vertellen vaak iets over zichzelf en hun drijfveren. Als jij dit krachtig kan dan biedt dat een uitgelezen kans om nieuwe deuren te openen.

Presenteer jezelf

Het goed voorbereiden van een elevator pitch helpt je bij het kort, krachtig en duidelijk presenteren van jezelf. Je maakt de ander nieuwsgierig naar wie jij bent en wat jou stimuleert. Je prikkelt de ander en jouw toegevoegde waarde wordt zichtbaar. Je hoopt dat je gesprekpartner jouw verhaal interessant vindt en onthoudt, zodat het wordt doorverteld.

Praktisch voorbeeld

Bereid je elevator pitch voor!

 1. Ik ben… (naam + functie / opleiding)
 2. Ik help mensen met… (wat doe je?)
 3. Zodat zij… (wat is het resultaat als je dat gedaan hebt)
 4. Eindig met een open vraag aan gesprekspartner.. Hoe, wat, waar …

Gebruik termen die voor iedereen te snappen zijn. Zo kan je jouw elevator pitch altijd en overal inzetten. Voorkom vakjargon. Gebruik actief taalgebruik. Ik ben, heb, help, zoek… Vermijd woorden als: zouden, hebben, gekund, eventueel, in principe… Wees actief en sterk in je woordgebruik!

Oefen je pitch
Oefen hardop jouw elevator pitch. Neem het op en luister het terug. Vraag feedback van anderen. Hoe klinkt het? Hoe ervaart de ander het? Waar haak je op aan en waar haak je juist op af? Door het vaak te oefenen leer je jouw verhaal steeds sterker te vertellen. Wanneer de elevator pitch daadwerkelijk plaatsvindt, hoef je niet meer na te denken en rolt jouw verhaal er zo uit. Hierdoor heb je ook aandacht voor de van de ander en neem je de reactie waar.

Hou het kort
Een elevator pitch is een opening van een gesprek. Je hoeft dus niet alles te vertellen. Gebruik de aangegeven structuur. In een volgend gesprek kan je meer over jezelf vertellen. Mensen luisteren graag naar zichzelf. Zij willen in enkele zinnen weten wie je bent en wat je doet, zodat zij daar op in kunnen gaan. Wanneer jij iets over jezelf vertelt doe je dat dus kort en duidelijk. Hierbij activeer jij jouw gesprekspartner. Een prachtig voorbeeld van de wet van wederkerigheid.

Houding
Je houding straalt meer uit dan jij in één minuut kan vertellen. Wees ontspannen en let op je ademhaling. Schouders houdt je ontspannen en recht. Beide benen staan stevig op de grond en je houdt niets voor je lichaam. Dus geen tas of een stapel dossiers. Wanneer jij ontspannen én zelfverzekerd staat geeft dat direct een goede eerste indruk. Als jouw verhaal dan ook nog klopt bij jouw houding, dan zit je goed!

Elevator pitch voorbeeld zien? Bekijk deze video:


[thrive_leads id=’25772′]

16 reacties
 1. ria ten Bosch
  ria ten Bosch zegt:

  hoe vinden jullie onderstaande klinken als elevator pitch

  Hallo
  Ik ben Ria ten Bosch en kan slecht stil zitten. Ik ben bescheiden, betrouwbaar, behulpzaam en collegiaal.

  Ik kan goed met de computer overweg, bijv. Het SAP systeem. De klant staat bij mij op nummer 1 en heb geen 9 tot 5 mentaliteit. Ga graag samen met de klant mondeling, telefonisch aan de slag om een opdracht goed en naar tevredenheid van de klant af te ronden. Van begin tot eind.
  Daarin ben ik een doorzetter met een adviserende rol.

  Ik zou het fantastisch vinden om een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen een klein bedrijf, waarin ik verschillende taken te verrichten heb. Nieuwe dingen leren en met mensen om kan gaan. Samen met mijn collega’s een goed team te vormen wat staat voor het bedrijf.

 2. frans
  frans zegt:

  Een korte eigen presentatie (gewoon Nederlands woord) is goed om voor jezelf op te stellen en te onthouden maar nooit uitspreken. Dan wordt het de bron van waaruit je elk gesprek op authentieke en autonome wijze kunt voeren. Gebruik geen ingestudeerde trucjes, je loopt bij een ervaren recruiter of intercedent geheid vast.

 3. Marja Wennekes
  Marja Wennekes zegt:

  Beste Ria, Het valt me op dat je begint met te zeggen dat je slecht stil kunt zitten. En in de volgende zin leg je de link naar computerwerkzaamheden waarbij je (juist!) stil moet zitten. Wellicht bedoel je het stilzitten niet letterlijk. :>)
  Toch maar anders formuleren??

 4. Piet
  Piet zegt:

  Ik ben Piet en ben installatie-kunstenaar… Ik help organisaties die iets te openen hebben. Ik maak een openingshandeling op maat. Dit zullen je gasten niet snel vergeten!

 5. Michielukke
  Michielukke zegt:

  Vond het gedeelte over de pitch tijdens het seminar “Lanceer je bedrijf” erg sterk! Kon het goed vertalen voor mezelf.

  Maar (in de tekst) het is bij 2. toch: ik help DOELGROEP X, niet algemeen “mensen” wat er nu staat (oudere verzie?)

  De mijnes = Ik ben Michiel de zalfmaakman (wilde mezelf eerst ‘zalfzieder’ noemen, maar bedacht dat Bart daar vast niet mee accoord zou gaan;)
  Ik help vrouwen en ook mannen (doelgroep moet ik nog nader specificeren, = ontwikkelingsproces)
  Met gezonder huidonderhoud
  Zodat ze zichzelf zorgelozer kunnen laten zien!

 6. Klaziena Waerts
  Klaziena Waerts zegt:

  Dit is mijn elevator pitch. Ben benieuwd naar jullie reactie :)

  Mijn naam is Klaziena Waerts en ik help vrouwen, die zich schuldig voelen over hun eetgedrag, op een plezierige en blijvende manier afvallen zonder dieet. Ze kunnen weer genieten van eten zonder schaamte of schuld.

 7. Harry van der Meulen
  Harry van der Meulen zegt:

  Mijn pitch
  Mijn naam is Harry van der Meulen. Ik ben een sociaal, gestructureerd en humoristisch persoon.
  Ik kan goed luisteren naar mensen, ben leergierig en ben op mijn best als rechterhand van de directie om hr zaken uit handen te nemen (staffunctie, adviesfunctie).
  Ik heb ervaring in het zelfstandig opzetten van een p&o afdeling als winkeltje in het bedrijf. Iedereen die daar gebruik van maakt is mijn klant en die help ik van begin tot eind.
  Ben op zoek naar een werkplek waar ik het bedrijf kan helpen om vanuit mijn expertise bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Dat wil ik doen door me in te zetten voor o.a. uitstekende werkvoorwaarden. Een gelukkige medewerker is een productieve medewerker!

 8. Jan
  Jan zegt:

  Ik ben Jan Herreman.
  Ik help coaches door ze te trainen tot coach én ondernemer zodat ze een volwaardig inkomen verwerven.

 9. nanda van londen
  nanda van londen zegt:

  Ik ben Nanda van Londen
  Ik help mensen die meer rust willen in hun hoofd
  Door ze technieken aan te leren
  zodat ze meer met aandacht leren leven en daardoor meer ontspanning ervaren.

 10. Caroline Groeneveld
  Caroline Groeneveld zegt:

  Hallo, ik ben Caroline Groeneveld en ik help ondernemende vrouwen die zich teveel richten op anderen en zichzelf daarin zijn kwijtgeraakt om het roer van hun eigen leven weer te grijpen. Zodat zij als vrouwen met visie ankers van rust zijn in deze woelige tijden. Ik doe dit met de 13 manen methodiek: een combinatie van sjamanisme en persoonlijk leiderschap. Op het ritme van de maan en de seizoenen vind je je eigen leven terug. Leef jouw droomleven. Op jouw manier. In Moonflow.

 11. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Mijn naam is Jacqueline van den Heuvel en ik ben professioneel fotograaf. Ik maak veelal reportages en portretten voor het bedrijfsleven, NGO’s en magazines. Zodat zij op geheel eigen wijze hn bedrijf en/of diensten onder de aandacht kunnen brengen van potentiele kopers, sponsoren, lezers of zelfs sollicitanten.

 12. Anouk
  Anouk zegt:

  Hallo, ik ben Anouk Plantinga en ik help vrouwelijke ondernemers die echt iets te vertellen hebben, hun unieke boodschap om te zetten in heldere (web)teksten, zodat ze de juiste klanten aantrekken, meer geld verdienen en de impact kunnen maken waar ze naar verlangen.

 13. Annet Schram
  Annet Schram zegt:

  Nou hier komen ze…

  Mijn naam is Annet Schram en vanuit mijn bedrijf FRAS training help ik:
  – volwassenen met burn-out klachten door ze een spiegel voor te houden vanuit de EQ toolbox: ken jezelf, kies jezelf, geef jezelf, zodat ze de juiste keuzes maken vanuit de balans tussen hoofd, hart en lijf.

  – ondernemers en leidinggevenden naar zakelijk en relationeel succes door ze een spiegel voor te houden met behulp van paarden zodat ze blije, betrokken klanten en medewerkers krijgen.

  – teams groeien van een groep naar een topteam door de zes succesfactoren te implementeren met behulp van paarden zodat ze hun doel bereiken.

  – kinderen en pubers assertief en sociaal vaardig de wereld in door coaching met behulp van paarden zodat ze met een goed zelfbeeld, zelfwaarde en zelfvertrouwen keuzes maken..

  een uur verder, dank voor de oefening Bart! Vooral mijn werkzaamheden splitsen levert veel duidelijkheid op.

Reacties zijn gesloten.