Leren verkopen voor ondernemers: Wil jij graag een hogere omzet? Lijkt het je geweldig als je salesfunnel op ieder moment goed gevuld is?

Moeiteloos verkopen, dat klinkt fantastisch toch? Voor veel ondernemers is het een illusie. Ze zien op tegen sales. Wij helpen ondernemers om hun sales te verbeteren. Sterker nog, we helpen ondernemers om plezier te krijgen en verkopen. Veel ondernemers zijn goed in hun vak maar hebben nooit leren verkopen. Ben jij ook zo’n ondernemer? Zonde! We helpen je graag door je te leren hoe het wel moet.

Verkopen vanuit je hart

Herken je dit: Je opdrachten komen vooral via mond-tot-mond reclame vanuit je netwerk. Omdat je hier weinig invloed op hebt blijft de beoogde omzetgroei uit en is je salesfunnel zo goed als leeg. Hierdoor heb je geen rust en ben je tijdens het verkoopgesprek alleen maar bezig met geld verdienen. Stel je voor dat je een verkoopgesprek in alle ontspannenheid kunt voeren, helemaal vanuit je hart. Lees verder in onze artikelen en ga aan de slag!

Hoe kom ik bij potentiële klanten aan tafel?

Veel van mijn klanten vragen me hoe ze bij nieuwe, potentiële klanten aan tafel kunnen komen. Nu kun je natuurlijk voor de lange termijn aan de slag met contentmarketing, emailmarketing en een mega-effectieve website laten maken, maar als je nu direct resultaat wilt kun je ook de volgende dingen doen…

Tip 1: Mindset

Als je mindset is dat je waarde wilt leveren aan iedereen die je tegenkomt, dan kan het haast niet anders dan dat er vanzelf potentiële klanten op je pad komen. De vraag die je steeds in je achterhoofd moet houden wanneer je naar een netwerkborrel gaat, een training volgt of ergens anders heen gaat, is dan ook: hoe kan ik waarde leveren? Hoe kan ik een verschil maken? Hoe kan ik die ander helpen met mijn kennis, kunde en talenten? En dus niet: Hoe kan ik zo veel mogelijk halen? Hoe kan ik zo veel mogelijk hengels uitgooien en zo veel mogelijk binnenhalen? Het gaat om waarde leveren! Als je vanaf nu stopt met halen en begint met geven, dan kom je vanzelf in contact met potentiële klanten die op jou en jouw diensten, kennis en kunde zitten te wachten.

Tip 2: Zoek specifieke touch points waar jouw klanten aanwezig zijn

Er bestaan vast bepaalde platforms waar jouw klanten op dit moment al aanwezig zijn. Je kunt daarbij denken aan Facebook en LinkedIn, maar ik doel eigenlijk op de echt specifieke touch points. Zijn er brancheverenigingen waar jouw klanten lid van zijn? Lezen ze specifieke vakbladen? Zijn er specifieke groepen op Facebook of LinkedIn waar ze komen? Op welke specifieke locaties vind je jouw klanten? Naar welke borrels gaan ze? En naar welke netwerkbijeenkomsten? Welke trainingen volgen ze? Zoek deze specifieke plekken op en wees daar aanwezig. Als je dat dan ook nog eens combineert met tip nummer 1, dan zul je zeker mensen tegenkomen die jouw toegevoegde waarde nodig hebben. En als jij dan waarde gaat geven, zullen ze jou vanzelf herkennen als iemand die hen verder kan helpen.

Tip 3: Ken de uitdagingen van je klanten

Verdiep je continu in waar jouw klanten tegenaan lopen en vertaal dat naar waardevolle inhoud die je met hen kunt delen. Je klanten hebben namelijk bepaalde uitdagingen, en jij hebt bepaalde vaardigheden waarmee je hen kunt helpen. Ik heb het hier over klanten, maar een klant is iemand die betaalt voor jouw toegevoegde waarde. Eigenlijk gaat het in veel gevallen dus nog om prospects, mensen die je klant zouden kunnen worden. Probeer erachter te komen wat hun uitdagingen, hun problemen zijn. En als je die dan te weten komt, noteer ze dan in een apart notitieboekje of maak er een lijst van. Die lijst kun je vervolgens gebruiken om nuttige informatie te gaan delen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het schrijven van artikelen, specifieke white papers of e-books. Als je er maar voor zorgt dat het relevant is en inhoudelijk sterk.

Als je nog meer concrete tips wilt, of als je een concreet stappenplan wilt  om te groeien met je bedrijf, dan nodig ik je uit om naar het Zakelijk Succes Seminar te komen. Een inspirerende dag voor ondernemers die willen groeien en hun bedrijf naar het volgende niveau willen tillen. Om het persoonlijk te houden, zijn er slechts 125 plaatsen beschikbaar. Wacht dus niet te lang en ga naar www.zakelijksucces.nl/seminar om je aan te melden. Ik zie je graag binnenkort!

 

 

Zeg eens ‘nee’ tegen je klanten

“Ik heb een klant en die wil zó veel van me! Hoe begrens ik mijn klant?” Herken je dit? Dat je een klant hebt geholpen, en dat hij vervolgens zegt: “O ja, ik heb nog één kleine vraag, kun je me daar ook nog even mee helpen?” En dat heb je dan gedaan, en dan zegt hij: “O ja, wil je hier ook nog even mee helpen?” En voor je het weet, ben je heel veel aan het helpen en continu vanalles aan het doen om die klant te plezieren, zonder dat je ervoor betaald krijgt. Als je dat herkent, dan heb je twee dingen te doen: ‘nee’ leren zeggen en de verwachtingen van de klant managen.

Aan de voorkant: verwachtingen managen

Als je aan de voorkant van een offertetraject of bij het aannemen van een opdracht niet helder maakt wat de klant van je kan verwachten, hoeveel uur support of hulp er bij de prijs inbegrepen is, en wat de kaders van jouw werkzaamheden zijn, dan is het logisch dat een klant vraagt en blijft vragen. Een klant vraagt zo veel als jij geeft. Dus moet je wanneer je een offerte opstelt of een opdracht aanneemt voor jezelf helder hebben wat daar wél onder valt en wat níet. bij in? En in je waardepropositie moet je dat dan ook meenemen. Want als je, bijvoorbeeld bij grote projecten, gaat onderhandelen, wil je ook wisselgeld creëren. Als je je werkzaamheden op deze manier hebt afgebakend en je hebt die duidelijk aan je klant gecommuniceeerd, dan mag je je klant daar vervolgens natuurlijk ook aan houden.

Aan de achterkant: nee zeggen

En als een klant je dan vraagt of je hem nog even ergens mee zou willen helpen, dan zou je kunnen zeggen dat je hem daar één keer kostenloos mee wilt helpen, maar dat je hem daarna gaat helpen op basis van nacalculatie. Als je klant daar dan ietwat teleurgesteld op reageert, kun je hem vriendelijk verwijzen naar de afspraken waar je vooraf overeenstemming over had bereikt. Soms moet je je klanten opvoeden, om ervoor te zorgen dat ze niet over jóuw grenzen heen gaan, maar ook om zich tegen zichzelf te beschermen, zeker als je creatieve opdrachtgevers hebt, die van alles en nog wat kunnen bedenken. Ik ben zelf een creatieve opdrachtgever voor veel van mijn opdrachtnemers. Dan blijf ik maar met ideeën komen. Het helpt mij dan als een opdrachtgever tegen mij zegt: “Wacht even, Bart, dat gaan we nu niet doen. We gaan nu eerst dit project afronden, en daarna komt het volgende project.”

Conclusie: leer ‘nee’ zeggen. Durf de verwachtingen van je klant aan de voorkant te managen, en aan de achterkant ‘nee’ te zeggen. En als je dan toch iets besluit te geven, laat de klant dan ook echt ervaren dat dat een cadeautje is, dat je echt iets geeft waarmee je zijn verwachtingen overtreft.

Ik hoop dat je hier in de praktijk iets aan hebt en ik wens je veel succes met je bedrijf. Als jij nu verder  wilt groeien met je bedrijf en stappen wilt zetten om je omzet substantieel te laten groeien, of als je meer te weten wilt komen over de denkpatronen van topondernemers, dan wil ik graag je uitnodigen om een keer naar het Zakelijk Succes Seminar te komen, dat we een aantal keer per jaar organiseren. Er zijn maximaal 125 plaatsen per seminar beschikbaar en de inschrijvingen voor het volgende seminar zijn inmiddels geopend. Om je in te schrijven ga je naar www.zakelijksucces.nl/seminar. Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

Hoe stuur ik mijn opdrachtgever?

Dat is iets wat ik vaak hoor van ondernemers. Je krijgt een aanvraag van een potentiële opdrachtgever en gaat met hem in gesprek. En gedurende dat proces kom je er dan achter dat jij niet de juiste persoon bent voor deze klus. Omdat het project te groot is (of juist te klein), of omdat het gewoon niet helemaal bij je past. Of – nog belangrijker – dat de opdrachtgever zelf al een beeld heeft van de oplossing, maar dat jij weet dat dat niet is wat hij écht nodig heeft. In Amerika zeggen ze weleens: “Sell them what they want, give them what they need.” Ik geloof daar wel in en ik geloof daar niet in. Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel.

De opdracht past niet bij je

Op het moment dat een opdracht gewoon niet bij je past, dan gaat die opdracht je veel energie kosten. Daar moet dan serieus geld tegenover staan, en je moet er op de een of andere manier toch plezier uit kunnen halen of er iets van kunnen leren. Als die twee elementen ontbreken, zou ik het echt niet doen. Als iets niet bij je past en je weet dat je de opdrachtgever niet verder kunt helpen, wijs de opdracht dan af. Als je op dit moment een ‘nee’ verkoopt, verkoop je later waarschijnlijk een ‘ja’, want iemand komt dan nog bij je terug.

De opdracht is te groot voor je

Het kan ook zijn dat een opdracht te groot is. Dat die zó groot is, dat je het niet helemaal zelf kunt doen. Ik weet het nog van toen ik startte als spreker en trainer in het bedrijfsleven en trainingen gaf in het omgaan met veranderingen in de persoonlijke levenssfeer, veranderingen in teams en veranderingen in het bedrijf. Ik kreeg toen weleens aanvragen voor een verandermanagementproject. Dat was te groot voor mij alleen.  Ik verkocht dan wel een verandermanagementtraject, maar ik deed het niet alleen. Samen met een aantal coaches en collega’s bekeek ik dan wat de kernwaarden waren, wat er veranderd moest worden in de cultuur en welk gedrag daaraan gekoppeld was. En samen schreven we dan een plan om het gedrag te veranderen en die gedragsverandering te borgen. Maar ik heb altijd ‘nee’ verkocht op het moment dat men iets vroeg wat ik niet kon leveren. Dat voorkwam dat ik last kreeg van stress, maar het voorkwam ook dat ik aan het eind van het verhaal met een ontevreden klant zat. Ik heb altijd tevreden klanten gehad.

De klant weet de oplossing zelf al
Het derde wat er aan de hand kan zijn, is dat de klant zelf al een bepaalde oplossing in gedachte heeft, maar dat jij al tijdens het gesprek merkt dat dat niet de juiste oplossing is, dat de klant eigenlijk iets anders nodig heeft. Dan moet je hem dat duidelijk zien te maken. Maar wat als de klant niet bereid is om daarnaar te luisteren? Dan is het belangrijk dat je de klant heel uitgebreid zijn situatie laat uitleggen. En vervolgens ga je vragen stellen: Wat zijn de problemen in je organisatie? Welke problemen zie je in je team, in je organisatie? Waar zit de oorzaak van het probleem? En je vraagt naar de oplossingen die ze al hebben geprobeerd. Ten slotte vraag je naar de gewenste resultaten. En als je dát totale plaatje helder hebt, kun je het gaan herkaderen. “Ik hoor dat je dít zegt, maar volgens mij is er dít aan de hand, en dus heb je dít nodig. Als een klant zich op deze manier in het voortraject écht gehoord voelt, bestaat de kans dat hij denkt: Wacht eens even, daar heeft hij of zij eigenlijk wel een punt! En dan kan het zomaar zijn dat de klant met jou in zee gaat, met jouw idee, met jouw project. Maar de randvoorwaarde is dat je de klant echt verder helpt.

Dit is een korte, praktische businesstip naar aanleiding van een aantal vragen van ondernemers. Mocht jij nu ook willen groeien met je bedrijf en substantiële groei willen bereiken, dan wil ik je uitnodigen om naar het Zakelijk Succes Seminar te komen. We organiseren dat een aantal keer per jaar en je betaalt alleen de arrangementskosten. Het volgende seminar zit inmiddels bijna vol (afhankelijk van wanneer je dit leest, uiteraard), maar het gaat vrij snel en we hebben maar 125 plaatsen per seminar. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten. En heb je een vraag voor me, laat dan een reactie achter onder dit blog of op Facebook. Tot een volgende keer!

Nodigt een potentiële opdrachtgever je uit om een offerte te maken? Dan heb je een prachtige kans om een opdracht binnen te halen. Maar vergis je niet: een offerte draait om meer dan de prijs alleen. Met een ijzersterke offerte laat je de klant zien dat jij de beste oplossing voor zijn vraagstuk hebt. Als je het goed aanpakt, overtuig je hem met jouw offerte om voor jou te kiezen – zelfs als andere aanbieders goedkoper zijn. Hoe pak je dat aan?

Hoe verenig je de harde en zachte kant van een offerte?

Offerte schrijven? Een offerte heeft twee doelen: je wilt een relatie opbouwen of onderhouden met een klant én je doet een zakelijk voorstel. Hoe krijg je die zachte en harde kant in één tekst zonder dat ze elkaar nadelig beïnvloeden? De oplossing: doe dat niet, maar splits je offerte in een persoonlijk klantgericht deel (de offertebrief) en een zakelijk deel (het projectvoorstel). In de offertebrief ga je in op het eerdere contact dat je met de klant hebt gehad, op basis waarvan je nu deze offerte opstelt. In het projectvoorstel licht je jouw aanbod toe en ga je in op de financiële kant.

Wat mag er niet ontbreken in je offertebrief?

Met een offertebrief werk je aan een goede relatie met een klant. Elke offertebrief is daarom persoonlijk. Maar dat betekent niet dat je iedere keer het wiel opnieuw moet uitvinden. Het is slim om een sjabloon te gebruiken dat je personaliseert. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet. Zo’n sjabloon bestaat uit zes onderdelen, die hierna uitgebreider aan bod komen:

 1. Opening Waarom schrijf je de offerte?
 2. Kader             Wat zijn de specifieke eisen en randvoorwaarden?
 3. Aanbod Wat is het eindresultaat?
 4. Eigen kunnen Waarom moet de klant met jou in zee gaan?
 5. Kosten Wat is het totaalbedrag van de offerte?
 6. Afsluiting Hoe ga je nu verder en wat verwacht je van de klant?

Hoe open je je offertebrief?

Vergeet ‘Naar aanleiding van ons gesprek van …’, ‘In vervolg op het telefonisch onderhoud d.d. …’, of ‘In aansluiting op uw offerteaanvraag gedateerd …’, maar open je offertebrief op zo’n manier dat de lezer niet meteen denkt dat je gemakzucht in standaardzinnetjes verbergt. Een goede methode is de ABC-formule; gebruik de volgende ingrediënten in je opening:
A         Wat is de precieze Aanleiding van de offerteaanvraag?
B         Welke Behoefte gaat er achter die aanleiding schuil?
C         Wat is de Centrale klantvraag, wat wil zeggen: waarvoor zoekt de klant een oplossing?

Een aanleiding is bijvoorbeeld een probleem, een nieuwe situatie, een knelpunt, een gewenst resultaat of een opdracht die moet worden uitgevoerd. De behoefte kan variëren van fundamenteel tot specifiek: de continuïteit van de organisatie, een prettige werksfeer, een goed imago of een correcte tekst. De centrale klantvraag is de ‘hulpvraag’, dus de vraag waarop jouw aanbod het antwoord is.

Voorbeeld van een opening volgens de ABC-formule:

[Aanleiding:] Van harte gefeliciteerd met de oprichting van uw bedrijf! [Behoefte:] Om herkenbaar te zijn voor klanten, [Centrale klantvraag:] wilt u graag een sprankelende huisstijl. Deze ontwerpen wij graag voor u. Als bijlage bij dit bericht vindt u onze offerte.

Wat zijn de specifieke eisen en randvoorwaarden?

Mogelijk heeft de klant specifieke wensen of eisen, of zijn er bepaalde randvoorwaarden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van regelgeving waarmee je rekening moet houden, of een deadline. Ook als opdrachtnemer heb je wellicht bepaalde randvoorwaarden. Je hebt bijvoorbeeld specifieke informatie nodig van de opdrachtgever. Daarnaast wil je dat duidelijk is wat jouw aanbod wel en niet inhoudt. Samen vormen deze wensen, eisen en randvoorwaarden het kader waarbinnen je de opdracht uitvoert.

Het is belangrijk dat je dit kader schetst. Voorbeeld van een kader:

 • Om uw huisstijl te kunnen ontwerpen, hebben wij van u een duidelijke briefing nodig. Wij komen graag bij u op kantoor langs om de gewenste uitstraling te bespreken.
 • Binnen deze briefing bieden we u een aantal ontwerpen, die u naar wens kunt laten bijstellen. Wilt u echter een nieuw ontwerp dat afwijkt van de oorspronkelijke briefing? Dan is dat meerwerk.
 • U liet weten dat u de huisstijl uiterlijk op [datum] nodig hebt. Deze deadline is voor ons haalbaar, als u steeds binnen drie werkdagen reageert op onze voorstellen.

Door het kader te schetsen, maak je duidelijk wat de klant wel en niet mag verwachten als hij de offerte accepteert. Die duidelijkheid komt de relatie ook ten goede, zeker op de lange termijn.

Wat is het resultaat?

In je offertebrief beschrijf je eenduidig en precies wat jouw aanbod is. Omdat jouw aanbod het antwoord is op de vraag van de klant, moet je tijdens het acquisitiegesprek zo diep mogelijk doordringen tot de kern van die vraag. Want hoe beter je de (diepere) behoeften kent, hoe beter je aanbod aansluit bij wat de klant echt nodig heeft.

Formuleer je aanbod niet als een opsomming van de werkzaamheden die je voor de klant gaat verrichten, maar als het resultaat dat de klant bereikt als hij jouw offerte accepteert. Dat resultaat is iets waarvoor de klant warmloopt, iets wat hij graag wil bereiken. Daarom is hij bereid er geld aan uit te geven. Ben je bijvoorbeeld coach en bied je een coachingstraject aan aan medewerkers van een bedrijf? Dan beschrijf je in de offertebrief niet hoeveel uur je aan welke werkvormen gaat besteden, maar wat het resultaat is van de coaching. Bijvoorbeeld: ‘Uw medewerkers leren hoe ze hun tijd beter kunnen managen, waardoor hun productiviteit toeneemt.’

Waarom moet de klant met jou in zee gaan?

Een klant wil zeker weten of je wel capabel bent om de klus te klaren. Beschik je over de benodigde kennis en expertise? Heb je ervaring met de aanpak die je voorstelt? Ben je bijvoorbeeld als coach in staat om medewerkers te motiveren en met weerstand om te gaan? Deze en andere ‘bewijzen van kwaliteit’ mogen niet ontbreken in je offertebrief. Je kunt ook bijlagen toevoegen, zoals de cv’s van de medewerkers die het werk gaan uitvoeren, referentieprojecten of artikelen uit de vakmedia over jouw bedrijf.

Wat zijn de kosten?

In de offertebrief zet je alleen het totaalbedrag van de offerte. In het projectvoorstel detailleer je dit. Het voordeel van deze aanpak is dat je op deze manier de focus legt op waar het om draait: het resultaat dat de klant kan behalen als hij je offerte accepteert.

Hoe sluit je de offertebrief af?

Het is belangrijk dat je je offertebrief op een enthousiasmerende manier afsluit. Om te beginnen bied je de klant de mogelijkheid om vragen te stellen over de offerte. Ook maak je duidelijk wat je verwacht van het vervolg. Je wilt namelijk de regie houden en niet lijdzaam afwachten of de klant al dan niet reageert. Daar is niets brutaals aan: alle tijd en moeite die je in de offerte hebt gestoken, geven je recht op een serieuze reactie binnen een gepaste termijn.

Voor het slot van de brief bezondig je je natuurlijk niet aan gemakzuchtige standaardzinnen, zoals: ‘Wij vertrouwen erop u een gepaste aanbieding te hebben gedaan’, of: ‘Wij hopen op een positieve reactie op ons concurrerende aanbod.’ Laat zulke gaapverwekkende afsluiters maar over aan je concurrentie. Bedenk liever een uitsmijter waaruit spreekt dat je je tot de laatste punt hebt ingespannen om origineel te zijn.

Detailleer je aanbod in een projectvoorstel

Staat in de offertebrief de relatie met de klant centraal, in het projectvoorstel draait het om je aanbod, waaraan je in de offertebrief al een of meer alinea’s hebt gewijd. Houd er rekening mee dat het projectvoorstel niet alleen wordt gelezen door degene met wie je tot nu toe contact hebt gehad over de offerte, maar mogelijk ook door andere beslissers. Het projectvoorstel moet daarom als zelfstandige tekst gelezen kunnen worden.

Het projectvoorstel bestaat uit de volgende onderdelen:

1. InleidingWat kan de lezer in dit projectvoorstel verwachten? Leg hierin ook het verband met de offertebrief, waarmee het een eenheid vormt.
2. AanpakEen gedetailleerde beschrijving van de werkzaamheden.
3. Bijdrage van de klantWat is de verwachte of vereiste inbreng van de klant?
4. CommunicatieHoe houd je de klant op de hoogte van de voortgang?
5. Eigen kunnenLeg uit waarom jouw organisatie bij uitstek geschikt is om de klus te klaren of de producten te leveren. In plaats hiervan kun je ook een bedrijfsbrochure toevoegen.
6. FinanciënGedetailleerd kostenoverzicht en betalingsvoorwaarden.
7. VoorwaardenWelke (algemene) voorwaarden zijn van toepassing?
8. Datum en ondertekening

 

Je bedrijf wil groeien. Ieder bedrijf heeft zijn eigen marketingstrategie. Social media op de juiste manier inzetten, zorgen voor een soepel verloop van de communicatie, zowel intern als extern en zorgen voor een succesvolle acquisitie. Maar wat is acquisitie? En wat moet je vooral wel of juist niet doen om succesvol te acquireren?

Wat is acquisitie?

Het woord acquisitie stamt af van het Latijnse woord acquirere. De definitie van acquirere is verwerven en verkrijgen. Acquisitie omvat dus alle handelingen die je bedrijf uitvoert om nieuwe klanten en/of opdrachten aan te trekken. Als je een succesvolle voortgang wil realiseren voor je bedrijf, zal je tijd moeten investeren in de contactlegging met prospects en het promoten van producten en/of diensten. De definitie van een prospect luidt als volgt; “iemand die een mogelijke kandidaat voor iets is- een potentiële klant”.

Je bent vast bekend met de term “mond-tot-mond reclame”. Een tevreden klant vertelt vol lof over een product en/of dienst van je bedrijf en binnen no-time hebben veel mensen van je bedrijf gehoord. Dit is één van de succesvolste vormen van marketing. Echter, hier heb je als bedrijf nauwelijks tot geen invloed op. Het benaderen van (potentiële) is uiteraard wel van groot belang. Er is sprake van twee soorten acquisitie; warme acquisitie en koude acquisitie. Warme acquisitie richt zich op bestaande relaties; je bedrijf biedt zijn diensten en/of producten aan bij mensen die het bedrijf al kennen. Met koude acquisitie bedoelen we juist het tegenovergestelde; als er nog niet eerder contact is geweest tussen je bedrijf en de prospect, hebben we het over koude acquisitie. Mensen worden bij deze manier van contactleggen ongevraagd benaderd. Hoe zorg je voor een effectieve acquisitie?

Warme acquisitie vs. koude acquisitie

Men kent dus twee soorten acquisitie; warme acquisitie en koude acquisitie. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Toch is er een effectiever. Welke? Dat lees je hieronder.

Koude acquisitie
In sommige gevallen is koude acquisitie onontkoombaar. Als klanten minder producten en/of diensten van je bedrijf afnemen, zal er tijd geïnvesteerd moeten worden in nieuwe klanten. Een veelvoorkomend begrip rondom koude acquisitie is cold call. Een cold call is een Engelse marketingterm die verwijst naar het persoonlijk benaderen van mensen die nog geen relatie hebben met je bedrijf. In de meeste gevallen wordt er dan onverwacht en ongevraagd telefonisch contact gezocht.

Bij koude acquisities doen zich meer nadelen voor. Koude acquisitie wordt vaak ingezet als “noodplan”. Doordat bedrijf en klant elkaar nog niet kennen, is het moeilijk om een gericht aanbod te doen. Aangezien het bieden van maatwerk in de zakelijke sector centraal staat, belemmert dit het binnenhalen van een opdracht. Je bedrijf zal eerst achter de wensen van de prospect moeten komen, voordat je ze een product en/of dienst aan kunt bieden.
Bij koude acquisitie duurt het dus langer om een product en/of dienst te verkopen dan bij warme acquisitie.
Toch hangt er ook een voordeel aan koude acquisitie; het uitbreiden van je netwerk. Doordat er veel “vreemden” benaderd worden, is de kans dat je nieuwe klanten werft redelijk groot. Dit zijn er meestal niet zo veel, omdat de meesten niet onaangekondigd gestoord willen worden, maar er zijn altijd mensen die toch interesse hebben in de producten en/of diensten van je bedrijf. Hierdoor vergroot je het netwerk van het bedrijf en dat heeft meer naamsbekendheid tot gevolg.

Warme acquisitie
Bij warme acquisitie wordt er contact opgenomen met bestaande klanten. Dit zijn mensen die al eens eerder gebruik hebben gemaakt van een product en/of dienst van je bedrijf. Hierdoor zijn de klantgegevens al bekend en kunnen de klanten opnieuw benaderd worden als er zich een soortgelijke aanbieding voordoet; er kan ingespeeld worden op de wensen van de klant. Dit is een groot voordeel ten opzichte van koude acquisitie; daarbij heeft een bedrijf geen idee waar de prospect behoefte aan heeft.

De meeste ondernemers geven de voorkeur aan warme acquisitie; het zorgt niet alleen sneller voor een verkoop, maar leidt ook tot een betere en intensievere samenwerking. Hoe langer je een klant kent, des te minder communicatie er nodig is om tot een gewenst eindresultaat te komen. Je bedrijf kan dan zelfs advies geven dat naadloos aansluit bij de wensen van de klant. Warme acquisitie zorgt doorgaans dan ook voor een betere en langdurigere samenwerking.
Daarentegen kost warme acquisitie wel veel tijd en energie; je moet continu het contact met de klant onderhouden, zodat er sprake is van klanttevredenheid. Bedrijven die professioneel en binnen een kort tijdsbestek reageren, komen betrouwbaar over en kunnen loyaliteit van de klant verwachten.
Tips om succesvol te acquireren

Acquisitie kan dus een zeer effectieve manier van marketing zijn, omdat mensen persoonlijk benaderd worden. Toch moet je bij acquisitie rekening houden met bepaalde zaken om te zorgen dat het klanten oplevert. Hieronder vind je tips om succesvol te acquireren.

Maak telefonisch contact

Het komt je vast bekend voor; de hele brievenbus of deurmat ligt vol met reclamefolders. Veel mensen kijken er even kort naar en gooien het vervolgens in de prullenbak. Ditzelfde gebeurt er als mensen veel reclame via de mail ontvangen. Dat zijn allemaal indirecte contactmomenten. De klant bepaalt zelf wanneer hij tijd maakt om de informatie te lezen. Bij telefonisch contact is dat niet mogelijk. De klant wordt geconfronteerd en moet direct reageren. Wanneer je, als verkoper, op de juiste manier handelt, kan de klant direct overgehaald worden tot een vervolgafspraak of in het beste geval zelfs een aankoop. Telefonische marketing is wel het moeilijkste onderdeel in het sales vak, dus training en goede voorbereiding is van uiterst belang.

Begripsvorming
Het is belangrijk om de klant tijdens het gesprek het gevoel te geven dat ze écht gehoord en begrepen worden. Vertrouwen is daarbij het sleutelwoord. Maar het vertrouwen van een prospect win je niet zomaar. Eerst zal je een klik moeten maken. Ook bij een telefonische ontmoeting geldt dat de eerste indruk lang blijft hangen en bepalend is voor het verloop van het gesprek. Zorg er dus voor dat je oprecht geïnteresseerd bent en niet alleen zelf aan het woord bent. Luisteren is een belangrijke vaardigheid waar je over moet beschikken als je een succesvolle verkoper wilt zijn.

Stel zinnige vragen
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Het is een kunst om de juiste vragen te stellen. Een aantal tips;

 • Bedenk wat het doel is van je vraag.
 • Stel open vragen, waarbij het antwoord de informatie oplevert die je graag van de klant wilt hebben.
 • Probeer erachter te komen waarom mensen een bepaald antwoord geven; wees geïnteresseerd en vraag door als je iets niet begrijpt.
 • Verplaats je in de ander; toon emotie, begrip en luister als de ander aan het woord is.

Wees niet bang
Voornamelijk bij koude acquisitie zal je als verkoper regelmatig een “nee” te horen krijgen. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en vat het niet persoonlijk op. De mensen zijn niet geïnteresseerd in het product of de dienst die je aanbiedt. Reageer professioneel, zodat je ze een andere keer nogmaals kunt benaderen voor een ander product en/of een andere dienst.

Wees attent
Mensen hebben aandacht nodig. Dit geldt ook voor klanten. Geef ze het gevoel dat ze belangrijk zijn en niet vergeten worden. Dit kan je, als bedrijf, doen door bijvoorbeeld een felicitatie te sturen bij een speciale gebeurtenis (verjaardag, bruiloft, geboorte). Het ontvangen van een bedrijfscadeau wordt altijd positief ervaren.

Blijf communiceren!
Zorg voor regelmaat in het aantal contactmomenten. De keuze van de dag, het tijdstip en de informatie die je over wilt brengen kunnen per contactmoment verschillen. Communicatie is noodzakelijk, maar overdrijf niet; klanten moeten niet het gevoel krijgen dat ze gestalkt worden. Dit zorgt voor een averechts effect; klanten worden het zat en geven aan dat ze niet meer benaderd willen worden. Maak dus weloverwogen beslissingen wat betreft de acquisitie.
We kunnen dus concluderen dat acquisitie een vak apart is, maar van uiterst belang als je je bedrijf wilt laten groeien. Uit onderzoeken blijkt dat warme acquisitie effectiever is dan koude acquisitie, dus maak gebruik van bestaande klantgegevens en zorg dat je ze een gericht aanbod doet. Mocht koude acquisitie niet te voorkomen zijn; maak telefonisch contact, toon begrip en emotie en luister naar de ander. Ook koude acquisitie kan succesvol zijn als er genoeg tijd en aandacht aan besteed wordt.

netwerken, marketing, verkopen, sales

De telefoon gaat. Het is iemand uit een ver verleden. Uit een tijd waarin je twee keer per week een netwerkbijeenkomst afliep met een stapeltje visitekaartjes in je zak. Je stelt jezelf destijds duidelijke doelen: minimaal 20 nieuwe visitekaartjes per bijeenkomst verzamelen. En ja, het kost je veel energie. Maar het zal zichzelf ooit toch wel gaan uitbetalen, dat netwerken? Is het telefoontje wat je nu krijgt de grote zakelijke klapper? Ga je nu toch echt doorbreken als ondernemer?

Je raakt in gesprek met de beller. Naarmate woorden over gaan in zinnen besef je dat je de stem aan de andere kant van de telefoon helemaal niet kent van een netwerkbijeenkomst. Het is je oude baas. Je oude baas die nu overigens voor een andere werkgever werkt. Hij heeft een blog van je voorbij zien komen over teamontwikkeling en zoekt nu iemand die een aantal teams in zijn organisatie kan trainen en coachen, precies in jouw specialisme.

Jullie maken een afspraak. Na twee gesprekken krijg je een deal aangeboden die qua omzet overeenkomt met de helft van de omzet die je vorig jaar hebt gemaakt. Voor het eerst in je carrière als ondernemer gaat de gedachte door je hoofd om werk uit te gaan besteden.

Wat is hier net gebeurd?

Netwerken werkt tegenwoordig anders dan je denkt

Toen we het werkwoord ‘netwerken’ massaal in de mond begonnen te nemen waren we er van overtuigd dat vooral het hebben van een groot netwerk veel waarde zou hebben. Hoe meer mensen je kent, hoe groter immers de kans dat iemand de link legt met jouw dienstverlening, toch?

Voor een deel gaat of ging dat misschien op. Maar zo zit de vork al lang niet meer in de steel. Tegenwoordig is het vinden van een professional slechts een zoekterm en een klik verwijderd voor iedereen. De keuze om een dienstverlenende ondernemer in te huren wordt niet alleen gemaakt door het ‘kennen van’, maar vooral door het vertrouwen dat een ondernemer de kwaliteit levert waar een opdrachtgever naar op zoek is. Netwerken gaat daarom niet langer over het verzamelen van visitekaartjes; het gaat over zichtbaar worden en verbinden met mensen die inzien dat jouw producten of diensten waarde bieden of dé oplossing zijn voor een probleem waar hij of zij mee worstelt.

5 tips om te netwerken

Om het zo concreet mogelijk te houden: hierbij 5 tips om te netwerken op een manier die niet alleen helemaal bij de tijd is, maar ook veel meer zakelijke groei zal opleveren:

Tip 1: Verbind online

Wanneer je mensen ontmoet waar je een (zakelijke) klik mee hebt, verbind dan via social media. Maak daar een gewoonte van. De meeste mensen vinden het fijn om zakelijk Linkedin te gebruiken en prive Facebook, maar je kunt natuurlijk ook prima beide kanalen inzetten (op Facebook kun je bijvoorbeeld een zakelijke pagina aanmaken).

Tip 2: Wees continu zichtbaar

Deel waardevolle content. Dat kunnen artikelen zijn die anderen hebben geschreven over onderwerpen die relevant zijn voor jouw vakgebied, maar ook eigen blogs, tips, presentaties, quotes, video’s, infographics, noem maar op. Zorg dat je zichtbaarheid regelmatig is en bied alleen maar de beste content die je zelf ook echt interessant vindt.

Tip 3: Stel vragen

Betrek je netwerk. Vraag ze om advies, stel vragen, deel problemen waar je mee worstelt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je netwerk je als ‘menselijker’ gaat zien, maar zorgt er ook voor dat men zich betrokken gaat voelen bij jouw business.

Tip 4: Start een ‘tribe’

Waar kun jij vol passie over vertellen als je over je werk praat? Over niets? Zoek dan een andere tijdsbesteding. Gelukkig kunnen de meeste ondernemers wel een antwoord geven op deze vraag. Of jouw passie nu het zelfsturend maken van teams is, mensen helpen hun leven op de rit te krijgen of andere ondernemers helpen hun omzet binnen een jaar te verdubbelen: in ieder onderwerp schuilt een potentiële ‘tribe’. Een tribe betekent een groep mensen die verbonden is door eenzelfde passie of missie. Die verbinding kun je omzetten in het creëren van een plek waarin deze gelijkgestemden elkaar ontmoeten. Wanneer jij de initiatiefnemer bent van deze tribe, dan vergroot je je netwerk niet alleen, je opent in 1 klap deuren die anders gesloten zouden blijven.

Tip 5: Geef iets terug

Als je eenmaal een leuk netwerk hebt opgebouwd dan is het wellicht een goed plan om af en toe iets ‘terug te geven’. Ik weet het, je deelt al belangeloos heel veel waarde in de vorm van content. Maar niets voelt beter dan af en toe ook een product of dienst gratis weg te geven. Als je webdesigner bent kun je gratis een website ontwikkelen voor een goed doel. Als je businesscoach bent kun je een gratis seminar organiseren. Uiteraard wil je dit wel pas doen wanneer je zeker weet dat het initiatief ook voldoende bereik krijgt. Snij jezelf niet in de vingers door aan het begin van je ondernemers carrière in te gaan op iedereen die iets gratis van je wil.

Onder de streep gaat netwerken anno 2017 over twee eenvoudige concepten die ik zelf vaak aan haal: zichtbaar worden (en blijven) + waarde bieden. Wil je meer leren over hoe je jezelf tegenwoordig als ondernemer met impact op de kaart kunt zetten? Volg dan het zakelijk succes seminar.

netwerken, marketing, verkopen, sales

Als je zakelijk succes wilt bereiken, dan hoort acquisitie erbij: je wilt je producten verkopen aan klanten, of je diensten aan opdrachtgevers. Je kunt natuurlijk rustig afwachten tot ze via mond-tot-mondreclame bij je terechtkomen – en toegegeven: er gaat niets boven een aanbeveling van een tevreden klant – maar als je verzekerd wilt zijn van een voortdurende stroom inkomsten, zul je een goed plan moeten hebben om klanten te werven. Hoe pak je dat aan?

Zitten klanten wel op mij te wachten?

Veel ondernemers vinden het lastig om potentiële klanten en opdrachtgevers te benaderen. Als jij ook opziet tegen acquisitie dan is dat waarschijnlijk omdat het vervelend vindt om aandacht te vragen voor jezelf en je producten of diensten. Je denkt misschien dat potentiële klanten je opdringerig vinden. Dat ze niet op je zitten te wachten. Of je associeert acquisitie zelfs met manipulatie. Dat zijn beperkende overtuigingen die je belemmeren om met succes nieuwe klanten en opdrachtgevers aan te trekken. Stel daar nu eens een positieve overtuiging tegenover. Acquisitie is niet leuren met je producten of diensten, maar:

Acquisitie = klanten helpen

Jij hebt iets wat een ander nodig heeft. Je hebt kennis, vaardigheden of een product waarmee je iemands probleem kunt oplossen of waarmee je iemands behoefte kunt vervullen. Als je acquisitie zo bekijkt, ben jij niet degene die iets van de ander vraagt (‘Wil je alsjeblieft wat van mij afnemen?’), maar die iets te bieden heeft waar de ander iets aan heeft. Je kunt helpen – en dat is wél leuk om te doen. Succesvol acquireren vraagt dus van je dat je beperkende overtuigingen omzet in motiverende overtuigingen.

Wat is het verschil tussen warme en koude acquisitie?

De reden waarom veel mensen huiverig staan tegenover acquisitie, is dat ze denken dat ze de voet tussen de deur moeten zien te krijgen bij onbekende bedrijven. Bijvoorbeeld door een hele lijst van potentieel interessante klanten te maken en die stuk voor stuk te bellen. Dat is koude acquisitie en dat is inderdaad geen klusje om vrolijk van te worden. Degene die je aan de telefoon krijgt, kent jou helemaal niet, heeft geen enkele reden om aan te nemen dat je te vertrouwen bent en heeft misschien helemaal geen tijd voor je, of heeft op het moment dat je belt geen behoefte aan jouw producten of diensten. En tegen de tijd had hij die behoefte wel heeft, is hij die onbekende beller allang vergeten … Een andere manier om koude acquisitie te bedrijven, is door bedrijven een mailing te sturen. Het nadeel daarvan is dat veel mailings ongelezen worden weggegooid.

De kern van koude acquisitie is dus dat je een onbekende potentiële klant ongevraagd benadert. Lukt het je om zijn interesse te wekken, dan moet je bij koude acquisitie tijd steken in de relatie om het vertrouwen van de klant te krijgen. Daardoor duurt koude acquisitie vaak langer dan warme acquisitie. Met warme acquisitie richt je je op bestaande relaties. Zij kennen je al, waardoor ze sneller bereid zijn om opnieuw met je in zee te gaan. De succesratio van warme acquisitie is bovendien hoger dan die van koude acquisitie: bij koude acquisitie moet je veel meer spierinkjes uitwerpen om een kabeljauw te vangen. Toch zijn er ook goede redenen om aan koude acquisitie te doen, bijvoorbeeld als je een product of dienst ontwikkelt voor een nieuwe doelgroep.

Zet je netwerk in om klanten te vinden

Je bent er klaar voor om klanten te helpen, maar waar vind je ze? De belangrijkste manier om aan klanten en opdrachtgevers te komen, is via je netwerk. Het prettige daarvan is dat je niet aan koude acquisitie hoeft te doen, want je potentiële klant of opdrachtgever kent je al persoonlijk of via een bekende. Maar let op: acquireren via je netwerk is iets anders dan alle netwerkborrels afstruinen en met visitekaartjes strooien. Hoe doe je het dan wel?

 • Besef dat je altijd en overal kunt netwerken: alle mensen die je kent en leert kennen, behoren tot je netwerk.
 • Netwerken is iets anders dan verkopen. Het gaat om geven en ontvangen, om aandacht geven en helpen, om mensen met elkaar in verbinding brengen.
 • Netwerken is niet iets wat je even doet, het is een zaak van de lange adem. Als je iets geeft, krijg je misschien niet direct iets terug, maar als je duurzaam investeert in je netwerk, zal zich dat altijd terugbetalen.
 • Je netwerk kan jou alleen helpen als je laat weten wat je voor anderen kunt betekenen. Zorg er dus voor dat je een duidelijk verhaal hebt.
 • Vraag eens aan je bestaande klanten wie volgens hen nog meer goed van jouw producten of diensten gebruik zouden kunnen maken. Vaak hebben zij goede suggesties en willen ze jou graag aanbevelen.
 • Wees gespitst op signalen dat iemand interesse heeft in jouw producten of diensten, en reageer daar adequaat op. Spring er niet bovenop met een verkoopverhaal, maar vraag door naar de behoefte van je potentiële klant.
 • Blijkt dat de interesse reëel is, maak dan een afspraak voor een verkoopgesprek.

Voer een overtuigend verkoopgesprek

Een verkoopgesprek zou eigenlijk een hulpgesprek moeten heten, want je stelt niet centraal wat je wilt verkopen, maar hoe je de klant kunt helpen. En je helpt de klant om een koopbeslissing te nemen. Dat doe je door samen met de klant te bekijken wat hij nodig heeft en hoe jouw product of dienst hem kan helpen. Je laat de klant daarbij ook zien wat het resultaat is van jouw oplossing, oftewel wat de meerwaarde is voor zijn organisatie. Simpel gezegd: als je een bakker bent, is het resultaat niet dat jij brood levert, maar dat de klant een lekkere en gezonde lunch krijgt, waardoor hij vol energie weer aan de slag kan.

Komen jullie tot de conclusie dat jij de klant inderdaad kunt helpen, dan noem je jouw prijs. Als de klant probeert daar iets van af te krijgen, zijn veel ondernemers geneigd om daaraan toe te geven, uit angst om anders de opdracht mis te lopen. Toch is dat niet slim, want daarmee laat je impliciet weten dat je eigenlijk te veel vroeg. Jouw prijs is jouw prijs. Als je even doorzet en vasthoudt aan jouw prijs, gaan veel klanten alsnog akkoord. Houdt een klant vol, onderhandel dan alleen onder de voorwaarde ‘voor wat hoort wat’. Je geeft bijvoorbeeld korting als de klant meer producten afneemt of als hij vooruitbetaalt, of je voert voor het lagere tarief minder werk uit.

Sluit de deal

Bezegel de overeenkomst door de afspraken vast te leggen in een offerte en die door de klant te laten ondertekenen. In een goede offerte komen deze punten terug:

 • Opening: waarom schrijf je de offerte?
 • Klantvraag: wat heeft de klant nodig?
 • Jouw oplossing: gedetailleerde omschrijving van de werkzaamheden die je gaat uitvoeren of de producten die je gaat leveren. Noem daarbij ook het resultaat van de oplossing.
 • Eigen kunnen: leg uit waarom jouw organisatie bij uitstek geschikt is om de klus te klaren of de producten te leveren. In plaats hiervan kun je ook een bedrijfsbrochure toevoegen.
 • Bijdrage van de klant: wat verwacht je van de klant?
 • Communicatie: hoe houd je de klant op de hoogte van de voortgang?
 • Financiën: een gedetailleerd kostenoverzicht en de betalingsvoorwaarden.
 • Voorwaarden: welke (algemene) voorwaarden zijn van toepassing?
 • Datum en ondertekening.

Effectieve offertes maken

Veel ondernemers denken dat het goed gaat met hun business wanneer ze maar genoeg aanvragen binnen krijgen. Dat is echter een denkfout. Het kan zelfs beter gaan met je business, ook al krijg je deze maand maar de helft van het aantal aanvragen binnen van wat je normaal krijgt. Waar het onder de streep op aankomt is namelijk hoeveel van deze aanvragen ook daadwerkelijk klant bij je worden en hoeveel deze klanten in het laatje brengen. In dit artikel laat ik je zien hoe je offertes maakt die een potentiële klant eerder zullen overtuigen met jou in zee te gaan tegen de prijs die jij waard bent.

Conversie & orderwaarde

Allereerst is het goed om te beseffen dat een effectieve offerte niet alleen gaat over het binnenhalen van een klant. Het gaat over het bereiken van een afspraak waarbinnen jullie je beiden kunnen vinden. Dat betekent dus ook dat het jouw doel is om klanten binnen te halen die goed bij je passen en die bereid zijn het bedrag te betalen dat je zelf voor ogen hebt. Dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid aanvragen laat het onderstaande rekenvoorbeeldje mooi zien. Steve, Marianne en Rob zijn alle drie coach van beroep en bieden vergelijkbare diensten aan een vergelijkbare doelgroep. Bekijk de verschillen eens:

SteveMarianneRob
Aanvragen/offertes per maand51030
Gemiddeld aantal succesvolle offertes2,5 (50%)5 (50%)7,50 (25%)
Gemiddelde orderwaarde30001000500
Gemiddelde omzet750050003750

Een goede offerte draagt bij aan het percentage offertes dat uiteindelijk een deal wordt. Een goede offerte zorgt ook voor een hogere gemiddelde orderwaarde. In bovenstaand voorbeeld zou Rob zijn omzet met een factor 10 kunnen vermenigvuldigen wanneer hij dezelfde sales kwaliteiten zou hebben als Steve. Maar ook een kleine verbetering van het aantal succesvolle offertes of de gemiddelde orderwaarde kan al zorgen voor een verdubbeling van zijn omzet. Een goede offerte zou zomaar deze ‘verdubbelaar’ kunnen zijn.

In 7 stappen een offerte opstellen die scoort

Hoe stel je een scorende offerte op? Nu zijn er allereerst een aantal basiselementen die je op wilt nemen in een offerte. Daar gaan we in dit artikel niet verder op in, omdat dit standaard elementen zijn die niet zozeer het verschil gaan maken. Voor de volledigheid is het wel goed ze even te benoemen:

Stap 1: Zorg dat een offerte de volgende basis-elementen bevat:

Basiselementen van een offerteAanvullende elementen van een offerte (optioneel)
Jouw BedrijfsgegevensKlantreferenties
Adresgegevens klantBegeleidend schrijven
Datum offerteBetalingsconditie
OffertenummerLeveringstermijn
GeldigheidsduurLeveringsconditie
Inleidende tekstEventuele korting
Samenvatting producten / diensten
Planning van werkzaamheden
Contractduur (terugkerend of eenmalig?)
Prijs / uurtarief
Verwijzing naar algemene voorwaarden
Ondertekening

Stap 2: Bedenk een offerte concept dat zich onderscheidt van de massa

Zoals gezegd zijn het niet de elementen van een offerte op zich die een offerte effectief maken.

Het is de manier waarop je deze elementen voor jezelf laat werken. Iedereen verwacht min of meer dat je offerte voldoet aan deze basisvoorwaarden. Jij kunt je onderscheiden door het concept van jouw offerte eruit te laten springen op basis van de volgende 4 ‘offerte hacks’.

Laten we deze hacks de DUST-hacks noemen:

 • Design
 • Urgentie
 • Social proof
 • Tekst

Per DUST – element ga je bedenken op wat voor manier jij je offerte kunt optimaliseren. Hoe je dat doet lees je in de volgende stappen.

Stap 3: Creer een killer-design

Pas op! Hiermee bedoel ik niet dat je altijd een flashy ontwerp nodig hebt met alle kleuren van de regenboog. Het ontwerp van je offerte moet in beginsel altijd aansluiten bij jouw huisstijl en uitstraling die je – als het goed is – al hebt verwerkt in andere uitingen zoals je website en visitekaartjes. Een ontwerp moet in de eerste plaats consistent zijn met je huisstijl en herkenbaar zijn. Maar dat betekent niet dat een offerte alleen hoeft te bestaan uit A4-tjes tekst met alleen een logo en bedrijfsgegevens in de koptekst. Juist door subtiel af te wijken van deze standaard springt je offerte eruit. Dat kun je bereiken met subtiele lijntjes of gekleurde hoekjes op basis van je huisstijl, tot aan volledige online geanimeerde offertes, mocht je animator of interactief vormgever zijn.

Zorg dat je ontwerp afwijkt van de massa en dat de keuzes die je hierin maakt passen bij je vak, jezelf en de uitstraling die je voor ogen hebt.

Stap 4: Zorg voor een duidelijke urgentie

Een beslissing wordt eerder genomen wanneer er urgentie is. Wanneer een aanbieding tijdelijk beschikbaar is ga je eerder tot een aankoop over. Wanneer je twee pakken gevulde koeken kunt krijgen voor de prijs van 1 koop je er twee, ook al was je eigenlijk aan de lijn. Ditzelfde principe geldt in zakelijke offertes. De geldigheidsduur van een offerte is hierbij wellicht een open deur. In de praktijk wordt hier echter vaak overheen gelezen of niet heel veel aandacht aan besteed. Wanneer je ervoor zorgt dat deze geldigheidsduur meer uit je offerte springt (bijvoorbeeld door er een kadertje omheen te zetten of dik te drukken), dan is de ‘sense of urgency’ hoger. Maar je hoeft natuurlijk niet te stoppen bij de geldigheidsduur. Wees creatief. Bedenk tijdelijke aanbiedingen, maak je aanbod schaars en maak zichtbaar dat je bijna volgeboekt zit.

Urgentie zorgt ervoor dat je twee pakken gevulde koeken koopt, terwijl je eigenlijk helemaal geen gevulde koeken wilde kopen

Stap 5: Deel ‘social proof’

Veel zelfstandig professionals zijn heel erg bescheiden. En dat siert ze. Daarom is het vermelden van klantervaringen en positieve reviews niet altijd iets dat de gemiddelde ondernemer als vast onderdeel in zijn of haar offerte verwerkt. En dat is zonde. Jij bent goed in je vak. Je klanten delen dat nota bene met je. Waarom zou je een potentiële klant de kans ontnemen om een kijkje te nemen in de dingen die bestaande klanten over je zeggen? Positieve reviews zorgen voor vertrouwen. En vertrouwen is uiteindelijk de #1 factor die zorgt voor het wel of niet aangaan van een zakelijke verbintenis.

Positieve reviews als vast onderdeel van een offerte hebben een aantoonbaar positief effect op het aantal deals dat je sluit

Stap 6: Schrijf teksten die het verschil maken

De laatste stap had eigenlijk meer aan het begin moeten staan. Sorry daarvoor. DUST bekte lekkerder dan DTUS, dus vandaar. Alle gekheid op een stokje: je kunt al je elementen van de offerte, het design, urgentie en social proof nog zo goed voor elkaar hebben; als je teksten slecht zijn dan is je offerte slecht. Aangezien je met een offerte via papier en tekst ‘in gesprek’ bent met je klant vormt dit de kern van een sterke offerte. Tijdens een gesprek spelen non-verbale communicatie relatief een veel grotere rol dan wat je eigenlijk zegt. Bij een offerte ligt dat anders: de tekst is het verhaal wat je vertelt en dit is een van de meest krachtige manieren om je potentiële klant te overtuigen dat hij met JOU in zee moet gaan.

Stap 7: Lees je offerte nog eens rustig na

Je hebt nu de elementen van een scorende offerte op een rijtje. Lees en scan het resultaat nog eens door. Zit er een lekkere flow in? Zijn er zinnen die je nog compacter, concreter of toegankelijker kunt maken? Tevreden over het resultaat? Stuur je offerte met gerust hart op en bel indien nodig een week later nog even na met de vraag of de offerte aansloot bij de verwachtingen.

Waarom iedere ondernemer een CRM-systeem zou moeten gebruiken

Werk je nog steeds met Word en Excel om je offertes en facturen te maken? Dan is het tijd dat je dat anders gaat doen. De reden dat het niet handig is om met losse documenten te werken is omdat je dan geen overzicht hebt. Je kunt niet precies vertellen welke facturen er open staan of welke offertes nog moeten worden na-gebeld. Als ondernemer heb je namelijk veel te doen. Je bent bezig met de administratie, je besteedt een gedeelte van je tijd aan de marketing, (als het goed is) ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling en dan heb je ook nog de uitvoering van je opdrachten. Soms kan het een beetje overweldigen. Het helpt dan om een aantal goede systemen te hebben die ervoor zorgen dat je processen zijn gestroomlijnd en dat je overzicht houdt.

CRM of Excel gebruiken als ondernemer? Een overzicht…

 Een goed CRM-systeem maakt je leven als ondernemer makkelijker!

CRM staat voor Customer Relationship Management: met een CRM-systeem beheer je dus relaties. Concreet kan je bij de meeste CRM-systemen labels (of tags) toevoegen en al je contacten in allerlei categorieën onderverdelen: klanten, leveranciers, leads, enzovoort. Daarnaast koppel je met een degelijk CRM-systeem ook elke actie (bijvoorbeeld een meeting, telefoongesprek of taak) aan het juiste contact, inclusief verwante documenten. Maar daar stopt het niet: je kan er ook je projecten en sales funnel overzichtelijk mee beheren.

De voordelen van een CRM-pakket: alle contactinformatie in één overzicht
Wanneer je meerdere ondernemingen /projecten hebt lopen of je veel verschillende opdrachtgevers hebt kan het wel handig zijn om te overwegen naar een uitgebreider CRM-systeem te kijken. Alle contactmomenten met je klanten kun je dan inplannen en beheren. Handig om later eens terug te kijken naar wat je hebt besproken met een specifieke klant.

Wanneer is een CRM-systeem voor jou relevant?
Als je met een uitgebreid klantenbestand en aanzienlijk aantal projecten werkt en nood hebt aan een schaalbare oplossing, overweeg je best een uitgebreid CRM-systeem. Alle contactmomenten met je klanten plan je dan in één overzicht in. Bovendien check je ten alle tijden de geschiedenis van een specifieke klant: welke contactmomenten heb je in het verleden gehad?

Werk je slechts met een handvol klanten en opdrachtgevers en heb je een klein contactenbestand, dan is CRM-software minder relevant. In dat geval heb je voldoende aan een eenvoudig systeem voor je administratie met slechts één functionaliteit om je offertes en facturen mee te beheren.

Inmiddels heb ik voor mijn organisatie meer dan vijf verschillende crm-systemen bekeken en er drie een geruime tijd uitgeprobeerd. Hieronder beschrijf ik een aantal van die systemen zodat jij een goede keuze kan maken om je bedrijf verder te systematiseren en structureren.

Moneybird vs Teamleader

Moneybird
Wanneer je beginnend ondernemer ondernemer bent met weinig verschillende diensten of producten en je wil je boekhouding zelf verwerken dan is Moneybird de juiste optie. Het voordeel is dat je heel goedkoop kunt instappen en dat je een goed werkend systeem hebt. Het nadeel is dat het geen crm-systeem is. Je kunt dus niet sorteren op specifieke groepen klanten, uitgebreide notities bijhouden etc.

Teamleader
Als je iets meer kunt uitgeven en je hebt veel klanten of werkt met een team zou ik je willen adviseren om voor Teamleader te gaan. We zijn partner geworden van dit CRM-systeem omdat we dit zelf gebruiken. Ik heb in de afgelopen jaren vele systemen gebruikt en Teamleader steekt er wat mij betreft met kop en schouders boven uit. Het kost iets meer tijd om te leren gebruiken maar het maakt het veel makkelijker om in een later stadium (of nu direct al) koppelingen te maken met Mailchimp, Activecampaign, Exact Online, Yuki, Google Calendar en ga zo maar door… Bovendien kun je een net-nummer naar keuze aanschaffen en via VOIP al je telefoontjes centraal binnen laten krijgen. Hierdoor kan ons hele team (vanuit huis) het centrale telefoonnummer van de ZSA opnemen.

Teamleader (TIP)

aanrader als je wil doorgroeien en alles wil automatiseren

Inmiddels zijn wij fan van dit systeem. Hoewel wij het nog maar korte tijd gebruiken bevat dit systeem alles wat een kleine tot middelgrote onderneming nodig heeft. Takenmanagement, inkoop- en verkoopfacturatie, een visuele salesfunnel, relatiemanagement, documentbeheer en nog veel meer. Handig om alles overzichtelijk te houden. Het zorgt ervoor dat je altijd en overal kunt werken. 

Teamleader biedt heel wat functies in één systeem in een eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface: projectmanagement, facturatie, offertebeheer, uurregistratie, leadmanagement, agendabeheer, ticketing support, en ga zo maar door. De opstart is een verademing: je kan er snel mee aan de slag, dus ook nieuwe aanwinsten in je organisatie zijn snel ingewerkt. Voor een bedrijf in volle groei dat graag een compleet overzicht heeft en snel een krachtig inzicht in hun sales, contacten, verkoopresultaten, … wil, is dit de perfecte tool. Het klantbeheer is fenomenaal: in enkele klikken schakel je van een verkoopsopportuniteit, naar een offerte en factuur. Teamleader is bovendien uit modules opgebouwd: je betaalt dus enkel voor de functies die je nodig hebt. Met Teamleader’s Marketplace, hun eigen online marktplaats met integraties, integreer je je favoriete applicaties (zoals het Exact boekhoudsysteem of je Gmail-account) om je volledige workflow te verenigen.

Kosten: 25,- euro p/maand incl. 2 gebruikers (voor CRM, offertes, urenregistratie, lead management en agendabeheer)

Extra gebruikers a 10,- euro p/maand p/gebruiker

www.teamleader.nl

Tip: je kunt een gratis test-account aanmaken waarmee je het systeem 14 dagen lang kunt uitproberen.


Probeer Teamleader 14 dagen gratis uit!

De Zakelijk Succes Academy is trotse partner van teamleader. We werken zelf met dit systeem en werken uit ervaring hoe goed het systeem werkt én integreert met andere systemen. Probeer Teamleader 14 dagen gratis uit!

 

Wanneer je alleen een systeem nodig hebt voor het houden van overzicht in je offertes en facturen dan kun je ook gebruik maken van eenvoudigere systemen.

Moneybird

aanrader als je zzp’er ben en een simpel systeem wil

Ik ben zelf jarenlang een enthousiaste gebruiker geweest van Moneybird. Inmiddels is onze organisatie zo gegroeid dat we naar een uitgebreider systeem (Whiteworks) zijn overgestapt. Het voordeel van Moneybird is dat je alle aanvragen die je binnenkrijgt binnen enkele minuten kan omzetten in een offerte. Wanneer de offerte akkoord is kun je met een druk op de knop de offerte omzetten in een factuur. Handig: door middel van filters kun je zien wat je resultaten zijn per geselecteerde periode. Minder handig: de mogelijkheid om je relaties te beheren is zeer beperkt. Per contact kun je slechts één contactpersoon toevoegen. Gevolg hiervan is dat je diverse keren dezelfde bedrijfsnaam kan zien terugkomen in je overzicht, simpelweg omdat je verschillende contactpersonen hebt.


Kosten:
10,- euro p/maand voor de eenvoudige versie, 25,- euro p/maand voor de uitgebreide versie.
Website: www.moneybird.nl

Welk crm-systeem moet ik kiezen?

Welke crm software past nu het best bij je onderneming? Ga je voor een eenvoudige formule met een beperkt aantal functies of een uitgebreider systeem met een boel functionaliteiten? Deze handige criteria helpen je om de juiste beslissing te maken:

Wanneer kies je best voor een uitgebreid CRM systeem?

 • als je in de toekomst van plan bent om te groeien met je onderneming en op zoek bent naar een schaalbare oplossing
 • als je meer inzicht wil in je verkoopproces- en resultaten, omzet, groei en pijplijn
 • als je beschikt over een aanzienlijk contactenbestand dat je in één overzicht wil beheren
 • als je bij elk contact een uitgebreid overzicht wil van de volledige geschiedenis (notities, telefoongesprekken, e-mails, enzovoort)
 • als je je contactenbestand mailings verstuurt

Wanneer kies je voor een eenvoudig facturatie- en offerte systeem?

 • als je slechts enkele opdrachtgevers hebt
 • als je niet van plan bent om te groeien
 • als je geen behoefte hebt aan het versturen van mailings e.d.

Succes met het maken van een keuze!

Welke systemen gebruik jij en waarom?