Effectief netwerken: zo doe je dat

Leestijd[rt_reading_time] minuten

Vaak vragen ondernemers me; ‘hoe kan ik meer halen uit netwerkbijeenkomsten?’. Mijn antwoord is doorgaans: ‘Ik zou helemaal niet naar netwerkbijeenkomsten gaan.’ De reden hiervoor is eenvoudig: kun je in dezelfde tijd meer bereiken? In de meeste gevallen is dat zo.

De tijd die je op een netwerkborrel besteed kun je veel beter gebruiken om je marketing (nog beter) op orde te krijgen. Mocht je toch naar een netwerkbijeenkomst gaan, zorg er dan voor dat je anders bent dan verreweg de meeste andere bezoekers. Wees niet gericht op halen maar op brengen. Focus op kwaliteit van gesprekken en niet op kwantiteit van visitekaartjes.

10 Tips om effectiever te netwerken

1. Effectief netwerken kun je altijd en overal doen
Veel ondernemers hebben het niet direct door maar netwerken kun je altijd en overal doen; daarvoor hoef je niet altijd naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Als je in de wachtkamer zit bij de tandarts, terwijl je in de rij staat van de kassa, op de sportclub… Als je denkt dat iemand een match voor je kan zijn hoef je niets meer te doen dan een gesprek aan te knopen, een goede indruk te maken en een visitekaartje achter te laten… t’is niet zo moeilijk.

2. Neem je visitekaartjes mee, waar je ook gaat
Meer dan wat visitekaartjes heb je niet nodig om effectief te netwerken. Door het afgeven van een visitekaartje kan men na het gesprek weer contact met je opnemen. Neem dus visitekaartjes mee, waar je ook naartoe gaat.

3. Wees representatief tijdens het netwerken
Misschien een open deur maar toch zeker belangrijk; zorg ervoor dat je representatief bent! Zorg voor nette kleding (zonder gaten of rafels) die past bij wie jij bent, doe een niet te overheersend geurtje op en poets je tanden. Je hebt nooit een tweede kans voor een eerste indruk!


Netwerken? Kom naar de ZZP Bootcamp!

 

Wil jij meer ondernemers leren kennen en je netwerk uitbreiden? Schrijf je in voor de ZZP Bootcamp, werk een dag aan je business en vergroot je netwerk!

 


4. Knoop een gesprek aan
Moeilijk om een gesprek aan te knopen? Nee hoor! Gewoon een kwestie van doen… Bekijk wie je wilt gaan aanspreken en spreek iemand aan. Bedenk een gemeenschappelijke interesse waar mogelijk om je gesprek te openen.

Mocht dit lastig zijn in een bepaalde setting dan kun je ook een concrete opmerking maken over iets uit de omgeving. “Hoe lang ben jij al aan het wachten?” Probeer iets positiefs (!) te vinden. In het begin is het wellicht lastig om een gesprek aan te knopen. Bedenk wel; hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het is om over je angst heen te stappen en hoe makkelijker de gesprekken lopen. Oefening baart kunst!

Lees ook het artikel over hoe een effectief verkoopgesprek werkt…

5. Wees wie je bent
Teveel mensen verschuilen zich achter dat wat ze doen op netwerkbijeenkomsten. Je bent meer dan je werk! Adem diep in, ontspan en wees jezelf; doe je niet anders voor en blaas dat wat je doet niet op. Mensen prikken daar toch direct doorheen. Wees trots op wie je bent!

6. Wees waar je bent
Leuk gesprek met iemand maar ineens ben je zijn of haar voornaam, bedrijfsnaam of werk vergeten… Herkenbaar? Dan ben je er niet bij met je aandacht! Zorg dat je daar bent waar je bent en écht, oprecht geïnteresseerd bent in iemand. Soms kan het handig zijn om in je hoofd, of zelfs hardop, te herhalen hoe de ander heet of wat hij doet. Op deze manier help je jezelf met onthouden en laat je de ander merken dat je echt belangrijk vind wat hij of zij verteld.

7. Netwerk gesprek? Eerst luisteren
Veel mensen beginnen met direct te vertellen wat ze allemaal doen en hoe interessant dat wat ze doen wel niet is. Hoewel het natuurlijk prettig kan voelen om veel over jezelf te vertellen is dit niet waar mensen op zitten te wachten. Die willen meestal zelf ook graag vertellen wat ze doen. Er zijn maar weinig mensen die echt geïnteresseerd luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. Als je dit leert kom je er dus niet alleen achter wat de raakvlakken zijn, maar laat je ook direct een prettige indruk achter.

8. Zet jezelf op de kaart bij iemand
Nadat je oprecht hebt geluisterd naar iemand zijn er als het goed is al radartjes in werking gezet om te kijken hoe jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Mooi, want nu is het tijd om jouw verhaal te doen; een soort mini-elevator pitch. Vertel in hooguit anderhalve minuut wat je exact doet en wat jouw unieke toevoeging hierin is.

9. Doe een follow-up na de netwerkborrel
Geef na je gesprek je kaartje af en wellicht nog belangrijker: vraag een kaartje van de persoon met wie je gepraat hebt. Thuis (of op kantoor) gekomen zoek je de persoon direct op LinkedIn op (zodat jullie ook op internet gelinkt zijn) en stuur je hem of haar nog even een berichtje waarin je verteld hoe je het gesprek hebt ervaren en stel de vraag of een vervolgafspraak handig zou kunnen zijn. (“Zin in koffie?”)  Blijf bij jezelf en sluit je bericht positief af.

10. Blijf werken aan je netwerk!
Zijn je eerste netwerkervaringen goed gegaan? Ga zo door! Is het niet goed gegaan; vraag jezelf dan af waarom niet… (Was je jezelf? Was je er met je hoofd bij? etc…) Relaties opbouwen, ook als het niet direct iets oplevert, is van groot belang. Je hoeft niet direct iets aan elkaar te verkopen om elkaar verder te kunnen helpen! Succes met effectief netwerken…

Wil jij netwerken met andere ondernemers?

Schrijf je dan in voor de Zakelijk Succes Masterclass!

0 reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.