Domeinnaam kiezen

Leestijd[rt_reading_time] minuten

‘Welke domeinnaam moet ik kiezen?’ Een dilemma waar vooral startende ondernemers nog weleens mee zitten. Een domeinnaam is het adres waarop je website te vinden is. Omdat dit je digitale adres is, is het belangrijk om een goede keuze te maken. Eenmaal gekozen is het namelijk lastig (en slecht voor je vindbaarheid in de zoekmachines) om die later te wijzigen.

Voordat je een keuze maakt voor het kiezen van je domeinnaam is het handig om voor jezelf scherp te hebben wat het businessmodel van je onderneming is. Die is namelijk leidend voor de inrichting van je website en de keuze voor je domeinnaam. Is het je doel om via je website opdrachten binnen te halen voor jezelf of ben je van plan om een bedrijf op te bouwen met meerdere mensen?

Jezelf als merk

Als de uitvoering van je diensten volledig afhankelijk is van jezelf, zou je het beste jezelf als merk op de markt kunt brengen. Ga in dat geval aan de slag met je positionering als expert. Je domeinnaam kan dan prima je eigen naam zijn. Jij bent immers je merk. Ik gebruik voor mijn incompanytrainingen de domeinnaam www.bartvandenbelt.nl. Een prima domeinnaam om mijzelf in te laten huren als spreker en trainer. Via deze naam is het lastiger om andere mensen in te zetten. Het kan wel, maar de meeste bezoekers van organisaties van mijn site willen in eerste instantie mij inhuren en ondernemers willen graag bij mij zelf een training volgen. Wanneer ik anderen wil inzetten, heb ik een weg te gaan om mijn klant te overtuigen van de kwaliteit van die ander. Bovendien is het noodzakelijk dat ik honderd procent achter de kwaliteit van die ander sta: hij is letterlijk mijn visitekaartje geworden.

Uitgroeien tot een organisatie met meerdere mensen

Wanneer je van plan bent om in een later stadium van je bedrijf andere mensen in te huren of te werken met een netwerk, kies dan een naam die de lading van je diensten dekt.

Template voor het kiezen van je domeinnaam die je kunt gebruiken zijn:
– jedienst.nl
bijvoorbeeld: www.trainingcreatiefdenken.nl

– achternaamdienst.nl
bijvoorbeeld: www.jansenhrm.nl

– onderscheidendvermogendienst.nl
bijvoorbeeld: www.persoonlijkecoaching.nl

– doelgroepdienst.nl
bijvoorbeeld: www.managementadvies.nl

– probleemdoelgroep.nl
bijvoorbeeld: www.minderziekteverzuim.nl

– wensvandoelgroep.nl
bijvoorbeeld: www.zakelijksucces.nl

Ik zou ervoor kiezen om je domeinnaam aan elkaar te schrijven, zonder streepje tussen de woorden. Mocht je toch een streepje gebruiken, zorg er dan voor dat je de domeinnaam zónder streepje ook in je bezit hebt. Maak je domeinnaam niet te lang; dan is hij makkelijker te onthouden. Succes met de keuze die je maakt. Laat hieronder weten wat jou domeinnaam is: ik ben benieuwd!

Maak jij gebruik van één van deze templates voor je domeinnaam?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] bij het kiezen van je domeinnaam dus goed na over het merk dat je in de markt zet. Wanneer je merk en domeinnaam eenmaal bekend […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *