Timemanagement: iedereen heeft er wel eens een artikel over gelezen of een training over gevolgd. Maar wat is timemanagement nu precies en wat is de meest effectieve manier om je tijd te managen? In onderstaande video leg ik uit wat volgens mij de 3 basisprincipes zijn van het effectief beheren van je tijd.

Klassiek time management: het Eisenhower model

De klassieke en meest gedoceerde methode van time management maakt gebruik van het Eisenhower model. In dit model wordt er onderscheid gemaakt tussen de dingen die belangrijk zijn en niet belangrijk, urgent en niet urgent. Het is een kwadrant waarin je je activiteiten kan plaatsen en je daardoor direct kunt zien met welke todo’s je je beter wel of niet kan bezig houden. Hoewel het Eisenhower model zeer effectief is en nuttig om te kennen is het naar mijn mening te beperkt om écht impact te hebben op je resultaten.

Time management nieuwe stijl

Mijn visie op time management is dat het zeker belangrijk is om prioriteiten te onderscheiden, dat is alleen slechts de start van je time management. Want hoe zorg je er dan voor dat je gefocust blijft op je doel en welke tools kun je gebruiken om je tijd beter te managen?

Volgens mij zijn er drie dingen die belangrijk zijn voor effectieve time management: prioriteiten stellen, assertief zijn en met focus kunnen produceren.


1. Prioriteiten stellen
Het stellen van prioriteiten is noodzakelijk om effectieve keuzes te kunnen maken in je werk. Wat is voor jou echt belangrijk en wat is minder belangrijk? Het Eisenhower model kan je hierbij helpen. Met deze matrix krijg je voor jezelf heel scherp waar je wel en waar je eigenlijk geen aandacht aan zou moeten besteden.

Tip voor het stellen van prioriteiten: Maak een lijstje met 3 taken of projecten die je vandaag af wilt hebben. Zorg ervoor dat je je vandaag alleen focust op deze 3 dingen!

2. Assertief zijn
Er zijn zoveel dingen die onze aandacht opeisen dat als je je niet assertief opstelt het heel moeilijk wordt om effectief je tijd te managen. Time management vereist assertiviteit. Er zijn twee dingen waarin we zullen moeten leren om ‘nee’ tegen te zeggen. Het eerste is alle nieuwe ideeën die van binnenuit opborrelen en waar je enthousiast over bent. Als je alles doet doe je niets. Zeg dus vaker nee dan ja tegen nieuwe ideeën, hoe leuk ze ook lijken. Ten tweede zul je moeten leren om nee te zeggen tegen vragen van buitenaf. Iedere dag komen er zoveel vragen op je af dat als je geen nee leert zeggen je altijd bezig blijft voor anderen. Leer nee zeggen en time management wordt een stuk makkelijker.

Tip om assertiever te zijn: Maak een lijstje met projecten waar je mee gaat stoppen en maak een besluit dat je nee zegt tegen specifieke nieuwe projecten of ideeën. Alleen jij kan die keuze maken!

3. Productief zijn: focus!
In organisaties en als ondernemer worden we onderaan de streep afgerekend op wat we produceren. Alleen voor resultaten wordt je betaald. En dus is het noodzakelijk om als je aan het werk bent ook echt aan het werk te zijn. Focus is hierbij het sleutelwoord. De beste manier om focus aan te brengen is door blok-tijd in te plannen voor jezelf: een van de meest effectieve technieken voor time management. Je kiest hierbij ervoor om tijd die geblokt staat alleen maar te gebruiken voor die projecten die je echt af wilt krijgen. Tijdens blok-tijd doe je niets anders dan je focussen op deze taak. Wanneer je dit doet zul je zien dat je veel meer resultaat krijgt.

Tip om productiever te zijn: Plan in je agenda bewuste blokken in van 20 tot 60 minuten waarin je op geen enkele manier wordt afgeleid. Tijdens deze bloktijd doe je maar één ding: focussen op de taken die je hebt liggen.

Meer lezen? Leer hier meer over persoonlijke effectiviteit

6 antwoorden
 1. Ireen

  1 reactie
  Ireen zegt:

  Hoi Bart,
  Je videoboodschap lees ik nu net,nadat ik vanochtend ‘kortsluiting’ in mijn hoofd heb gekregen a.g.v langdurig allerlei informatie tot me nemen in n nieuwe rol. Deze video helpt mij de prioriteit van mijn hart te volgen ipv moetens van buitenaf. Zeer bedankt! Ireen

  Beantwoorden
 2. John-Paul Blom

  1 reactie
  John-Paul Blom zegt:

  In plaats van “assertief nee”, zeg ik liever “bewust ja”. Tijdens mijn trainingen en coaching merk ik dat dit veel meer aanspreekt en dus beter verankert in de dagelijkse praktijk.

  Beantwoorden
 3. Renske

  1 reactie
  Renske zegt:

  Bedankt weer voor dit leermoment! Ik had het ook echt even nodig, ik was even flink aan het vastlopen op mijn werk, zag door de bomen het bos niet meer… Vooral het assertief zijn moet ik gaan doen, ik kan geen nee zeggen. Maar door 5 punten op te schrijven maak je toch een afspraak met jezelf en lijkt het mij makkelijker om me daaraan te houden! Actie puntje dus!

  Dit bracht me ook weer op het volgende:

  Wat ik mezelf al meer dan eens heb voorgenomen is om een blocnote(tje) op zak te steken tijdens de dag en elke keer als ik iets anders wil gaan doen dan mijn plan moet ik het opschrijven. Dan is het uit mijn hoofd, hoef ik niet heel erg mijn best te doen om het te onthouden en kan ik het op een later moment oppakken. Ook als iemand mij vraagt om iets te doen: opschrijven en later op terug komen. Rust in mijn hoofd creëren om zo mijn aandacht te houden bij waar ik mee bezig ben.
  De keren dat ik het daadwerkelijk zo heb gedaan zijn mij goed bevallen, maar helaas denk ik vaak te snel dat ik “het wel zonder kan”. Morgen maar weer oppakken op het werk!

  Beantwoorden
  • bart

   120 reacties
   bart zegt:

   Hoi Renske,

   wat een goed idee om altijd en overal een bloknote op zak te hebben. Dit is vooral handig om ideeën op te schrijven en zoals je zegt: het is uit je hoofd en in een systeem. Stapje voor stapje werkt altijd het beste. 🙂 Tot 11 oktober!

   Beantwoorden
 4. Tineke mouthaan

  1 reactie
  Tineke mouthaan zegt:

  Wat een prima advies, ik ga het vandaag meteen uitvoeren ( vooral die punten waar je nee tegen zegt/gaat zeggen…herkenbaar ook wat je van jezelf aangeeft.) bedankt Bart. Het is Weer een inspirerende duidelijke video-opname .
  Vriendelijke gr. Tmouthaan

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *