Begin mei 2013 is mijn vriend Sjoerd Gerritsen terug gekomen na vier maanden soalsearching in Amerika, Japan, Dubai en Zuid-Korea. Vlak voor hij weg ging heeft hij al z’n spullen verkocht. (waaronder een stapel boeken aan mij) Teruggekomen vertelde hij me hoe fijn het is geweest om een eenvoudig leven te leiden zonder de ballast van spullen. Hierop heb ik hem gevraagd er een blogje over te schrijven. Zie hier het resultaat.

Simplify your life!

Over de laatste decennia is het makkelijker geworden om heel veel spullen en mensen om je heen te verzamelen. Ik kies het woord verzamelen omdat het niet meer gaat over nut of zin. Het gaat om een lust voor meer, beter, sneller, harder, groter en ga zo maar door. Ik zat tot ongeveer een half jaar geleden in een zelfde soort leven. Nu niet meer, het leven is nu simpeler, rustiger en over het geheel beter.

Minder spullen
De makkelijkste stap hoe je kunt beginnen met het versimpelen van je leven is je ontdoen van een hoop spullen. Ik heb eind vorig jaar al mijn spullen verkocht of weggeven, tot het punt dat alles in een klein rugtasje paste. Zelf ging ik niet in actie komen zonder radicale stappen. Dit is niet voor iedereen weg gelegd en raad ik dan ook niet aan. Wat ik wel aanraad is je ontdoen van alle spullen die je maar een paar keer per jaar gebruikt. De kans is groot dat je het dan ook van iemand kunt lenen en dus niet zelf in huis hoeft te hebben.

Het ontdoen van spullen zal je fysiek meer ruimte geven om te ademen en mentaal is het rustiger omdat het weer minder dingen zijn waar je onbewust mee bezig bent. Dit alles bij elkaar geeft dus meer rust.

Meer bewustzijn
Wat ga je met deze rust doen? Een gemiddeld persoon zal meer dingen gaan doen omdat er ineens meer energie is. Helaas ga je dan voorbij aan het mooie van rust. Hoe meer rust er is hoe bewuster je bent van je omgeving en je leven. Hoe bewuster je bent hoe meer je kunt genieten van alles.

Dus wanneer je weer eens rust ervaart, geniet ervan en laat het er zijn en denk vooral niet negatief over jezelf omdat je ‘iets moet doen’. Want je hoeft niet perse iets te doen. Rust mag het doel zijn, en rust van van worden genoten!

Meer geluk
Meer rust, meer genot, meer jezelf kunnen zijn en toelaten betekent dus uiteindelijk meer geluk. Wie wil dat nou niet? Ofwel, dat wilt toch iedereen!

Rust vinden, toelaten en accepteren is een lastig iets. Het zal misschien zelfs bij het begin wat onrustig voelen. Maar wanneer die rust er is en jij meer ruimte hebt om te genieten van het leven dan is er nog maar 1 ding dat je goed moet doen. Stop met luisteren naar de wereld en luister alleen naar jezelf.

Iedereen heeft verwachtingen, de maatschappij heeft standaarden, maar niemand hoeft jou te vertellen wat je moet doen. Jij hoeft alleen maar te zijn. Dit zijn gaat makkelijker met meer rust, meer bewustzijn en dan meer geluk. En dit alles begint met versimpelen door weg te stappen van wat spullen.

auteur: Sjoerd Gerritsen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *