Dit nieuws is er voor alle perfectionisten onder ons. Alle naar volmaaktheidstrevers. Alle nitpickers. Iedereen die gelooft dat het maken van fouten zorgt voor afbreuk van je merk of imago. En alle ondernemers die een dienst eerst helemaal tot in perfectie willen ontwikkelen voordat ze het lanceren…

Het goede nieuws is:

“Perfectie bestaat niet”

Perfectie is slechts een verzinsel van onze verbeelding.

Voor de een is perfectie een vakantie op een all-inclusive oord waar je je vol kunt laten lopen met bier en je tegoed doet aan bergen baklava. Voor de ander is het een hike over een berg aan de andere kant van de wereld.

Perfectie is niet alleen een subjectief begrip, het is ook een eigenschap die je als ondernemer enorm kan remmen in zakelijke groei. Wanneer je zakelijk wil groeien dan vraagt het een andere benadering dan 10 tot 15 jaar geleden het geval was. Het internet heeft ervoor gezorgd dat bijna alle informatie tegenwoordig vrij toegankelijk is voor iedereen en dat de wereld om ons heen steeds sneller verandert.

5 keer de kracht van imperfectie

Waarom beginnen vanuit imperfectie kan zorgen voor meer zakelijke groei? Ik geef je 5 redenen en tips. En na het lezen wil ik je uitdagen om er zelf nog 1 te bedenken en via de comments te delen!

1. Imperfectie is menselijk

Geen mens is perfect. Iedereen die dat durft te beweren heeft minimaal narcistische trekjes of grootheidswaanzin. Wat is de definitie van perfectie anyway? Niemand is perfect. Dat maakt ons menselijk. Al die foto’s van prachtige modellen in glossy magazines? Goeie kans dat ze alsnog gefotoshopt zijn om oneffenheden weg te werken. Maak je spelfouten in je blogs? Daag je lezer uit om ze te vinden. Dat houdt bezoekers langer op je website en maakt de betrokkenheid groter.

2. Imperfectie maakt wendbaar

Snel lanceren van een nieuw product zorgt voor snelle feedback. Je weet van tevoren nooit wat de perfecte insteek is voor jouw dienst, wat de exacte behoeften zijn van jouw doelgroep of wat het beste design is voor je website. Experimenteer en leer. Hoe eerder je lanceert, hoe eerder je feedback krijgt waarmee je een product weer kan verbeteren.

3. Fouten maken en ruiterlijk toegeven maakt amabel

Mag ik je uitdagen om een experiment aan te gaan? De eerstvolgende keer dat je – op wat voor manier dan ook – de fout in gaat, geef het meteen, ruiterlijk en begripvol toe. Dik je excuses zelfs een beetje aan. Of het nu in een situatie is waarin je betrapt wordt door een agent als je door rood licht rijdt of je vergeten bent een opdracht voor een klant op tijd uit te voeren. Je zult zien dat de reactie van de ander veel vriendelijker zal zijn dan wanneer je een smoesje verzint. Sterker nog, in sommige gevallen zorgt het ervoor dat de gevolgen voor jou minder ernstig zijn of dat er zelfs helemaal geen gevolgen zijn.

4. Feedback vragen = betrokkenheid creëren

Een tijdje terug heb ik voor de Zakelijk Succes Expert Summit een aantal logo’s laten ontwerpen. Zelf vond ik twee van de ontwerpen er uit springen en had ik lichte voorkeur voor het eerste logo. Maar toch, die twijfel. Ik besloot een experiment te doen en de twee logo’s via Facebook te delen met de vraag: “Welk logo spreekt jou het meeste aan?”. Wat bleek? 80% van de reacties ging voor het tweede logo. Dat logo heb ik dus ook gekozen. Het simpele feit dat ik feedback durfde te vragen zorgde ervoor dat een groot deel van de mensen die reageerden ook nog eens naar de Expert Summit kwamen. Ze waren betrokken geraakt doordat ze hun mening konden geven.

5. Laat jouw ego je groei niet tegenhouden

Tot slot een diepe: wat is jouw zelfbeeld? Hoe zie jij jezelf? Als iemand die bepaalde dingen goed kan en andere dingen niet? Spiegel jij jezelf aan anderen? Aan wat anderen over jou denken? Hoe beïnvloedt dit hoe jij je gedraagt en welke keuzes je maakt? In veel gevallen is het ons eigen ego die onze persoonlijke- en zakelijke groei tegenhoudt. Geloof jij dat je de beste bent in je vak? Reken maar dat dit ervoor zorgt dat je oogkleppen krijgt en op een gegeven moment voorbijgestreefd wordt door anderen die met een open blik imperfect durfden te zijn.

Wat is jouw kracht van imperfectie?

Maak jij al gebruik van de kracht van imperfectie? Op wat voor manier? Del je ervaring gerust via de comments!

 

1 antwoord
  1. nanda

    3 reacties
    nanda zegt:

    IK heb afgelopen week mijn eerste meditatie les gegeven en vond dat best spannend en heb na de les ook gezegd dat ik eigenlijk iets vergeten was. Iedereen kon er wel om lachen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *