Ben je je bewust van de mindset die je hebt, of wil je die graag op een positieve manier veranderen? Carol Dweck maakt als psychologe het onderscheid tussen een fixed mindset en een growth mindset. Het is de growth mindset die je vooruit helpt, waar je met een fixed mindset op z’n best stil staat.

Carol Dweck

Carol Dweck doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de relatie tussen motivatie en prestatie. Het is de juiste motivatie en ‘drive’, die ervoor zorgt dat je de prestaties kunt leveren om verder te komen. Ben je op zoek naar persoonlijke ontwikkeling? Zorg er dan voor dat je begrijpt hoe een growth mindset in elkaar zit, om dit vervolgens zelf in de praktijk te brengen.

Fixed minset naar growth mindset

Carol Dweck maakt het onderscheid tussen een fixed en een growth mindset door goed naar kinderen te kijken. Volgens haar bestaan er twee soorten kinderen. De kinderen met een fixed mindset hebben het idee dat hun intelligentie er nu is, zal blijven en nooit meer zal verdwijnen. Zij gaan er vanuit dat dit niet te veranderen valt en vinden het daarom van belang om anderen te tonen hoe intelligent ze zijn. Ze gaan nauwelijks uitdagingen aan en doen over het algemeen alleen dingen waarvan ze zeker zijn dat ze het kunnen. Mislukt er iets, of is het moeilijker dan gedacht? Dan zullen deze kinderen onzeker en angstig worden.

Aan de andere kant zijn er de kinderen met een growth mindset. Zij gaan er juist vanuit dat je intelligentie kunt ontwikkelen door nieuwe dingen te leren. Zij willen graag bijleren en geven het toe dat ze bepaalde zaken nog niet weten of door hebben. De uitdagingen zorgen ervoor dat de kinderen hard werken en doorzetten, iets waaraan ze hun gevoel van intelligentie bovendien ontlenen.

Voorbeelden van een growth mindset

Staat er een uitdaging voor je neus en denk je ‘dit doe ik niet, het lukt toch niet’? Dat is een fixed mindset. Verander dit in ‘ik probeer het net zo lang tot het toch lukt’ en je hebt een growth mindset. ‘Alsof jij het zo goed weet’ wordt dan ‘bedankt voor de goede tip’ en ‘het is saai, ik stop ermee’ wordt ‘lastig, hoe kan ik dit het best aanpakken?’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *