Cashflow. Een woord dat lekker bekt. Maar weet jij als ZZP-er ook precies wat cashflow inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor jouw bedrijf? Wist je dat heel veel startende bedrijven niet ten onder gaan aan een gebrek aan opdrachten, maar door een cashflow probleem? In deze blog bespreek ik wat cashflow precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je cashflow gezond blijft.

Wat is cashflow?

De Nederlandse vertaling van cashflow is ‘kasstroom’. Het is niets anders dan de in- en uitstroom van geld. Wanneer je je totale uitgaven binnen een bepaalde periode aftrekt van je ontvangsten in deze periode, dan houd je de netto cashflow over. Ontvang je in januari  € 5.000 op je bankrekening en heb je in dezelfde maand € 1.500 aan zakelijke kosten? Dan is je netto cashflow € 3.500. Cashflow is echter niet hetzelfde als winst. Je kan namelijk ook in de maand daarop € 10.000 omzet boeken, maar een negatieve cashflow hebben omdat je geen betalingen binnen krijgt, maar wel kosten maakt.

Waarom is cashflow belangrijk voor zzp’ers?

Het belang van cashflow wordt te vaak onderschat. Veel ondernemers kijken alleen maar naar omzet of naar winst. Cashflow kun je zien als ‘de levensader’ van je bedrijf. Wanneer het bloed stopt met stromen of wanneer een ader dichtslibt, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Er zijn veel voorbeelden van bedrijven die gedurende een bepaalde periode hoge omzetten boekten en – op papier – nette winsten, maar toch ten onder gingen door een cashflow probleem.

Waar gaat het vaak mis?

Wanneer je focus alleen ligt op het binnenhalen van klanten, het uitvoeren van werk en het maken van omzet, dan ontstaat er vaak een blinde vlek. Ik ken geen enkele ZZP-er die er lol uithaalt om klanten na te bellen of herinneringen te sturen van openstaande facturen. Maar toch is dit een factor die je niet moet onderschatten. Wanneer je zakelijk aan het groeien bent en veel ballen in de lucht moet houden, dan is het verleidelijk om je debiteurenbeheer een beetje te laten versloffen. “Ik heb toch werk zat”. “Die klanten betalen uiteindelijk wel”. “Daar heb ik geen tijd voor”. Misschien heb je daar nu gelijk in. Maar op de lange termijn zullen er een aantal ongewenste gevolgen in gaan sluipen:

  • Het aantal debiteuren loopt op, terwijl jij waarschijnlijk wel gewoon netjes je rekeningen betaalt
  • Het kan zijn dat klanten meer ruimte pakken omdat je debiteuren niet najaagt en ze nog later gaan betalen
  • Klanten die oprecht vergeten zijn een factuur te betalen voldoen je factuur alsnog niet
  • Je hebt minder ruimte om investeringen te doen of werk uit te besteden
  • Je ontneemt jezelf de kans om echt verder te groeien of je bedrijf op te schalen

Al met al een aantal gevolgen die een negatieve spiraal veroorzaken en in het beste geval alleen maar groei tegenhouden. In de slechte gevallen kan je te maken krijgen met een chronisch negatieve cashflow en uiteindelijk niet meer in staat zijn om op tijd je rekeningen te betalen.

Hoe kun je je cashflow verbeteren?

Het verbeteren van je cashflow is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Je kunt je cashpositie o.a. Verbeteren door:

  • Een deel vooraf te factureren bij het aangaan van een nieuwe klus
  • De betaaltermijn te verkorten
  • Een reminder versturen wanneer de betaaltermijn (bijna) is verstreken
  • De klant de mogelijkheid bieden om een factuur direct, via een link te betalen via iDeal
  • Een incentive aanbieden om de factuur eerder te betalen

Automatiseren en uitbesteden

Wanneer je zelf geen zin of tijd hebt om je debiteuren actief te beheren dan kun je dit ook uitbesteden of automatiseren. Er zijn tegenwoordig diensten voor ZZP-ers waarbij een derde partij het debiteurenrisico van je over neemt. Tegen een klein percentage van je factuurbedrag betalen zij je factuur direct uit en verzorgen zij verder het innen van het bedrag bij de klant. Ook kun je debiteurenbeheer uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Tot slot zijn er verschillende facturatietools zoals Moneybird op de markt waarmee je een facturatieworksflow kunt optimaliseren en automatiseren.

Inzetten op groei?

Het optimaliseren van je cashflow is een goede eerste stap. Wil je grote stappen gaan maken en jouw dromen en doelen als ondernemer bereiken? Volg dan nu de online training persoonlijk leiderschap.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *