Als ondernemer is het belangrijk om lef te hebben. Lef om een bepaalde zekerheid lost te laten. Lef om buiten je comfort zone te gaan. Dat is immers de enige plek waar je kunt groeien. Het is ook de enige plek waar je persoonlijk succes kunt ervaren.

Bewust van je comfort zone

Hoewel het soms eng lijkt om een stap op onbekend terrein te zetten, merk je dat je daarmee ook iets in jezelf overwint. Je laat je niet leiden door je angst, maar je kiest ervoor om te veranderen en te groeien. Het leuke is ook dat het veel minder eng blijkt te zijn dan je van tevoren dacht.

Stel je voor dat je graag meer balans wilt in je leven. Je bent enorm druk met werk, je bent altijd onderweg en je agenda staat vol afspraken. Toch zou je graag meer tijd doorbrengen met je gezin en ook wat meer tijd hebben voor jezelf. Dat is je doel.

Maar ja, je hebt zo veel te doen. Je zult grenzen moeten stellen, nee moeten zeggen. Gaan je klanten dat wel waarderen? En gaat het niet ten koste van je omzet? Meer thuis zijn betekent ook minder tijd voor vrienden, en vaker nee zeggen tegen afspraken en uitnodigingen. Durf je dit?

Belangrijk is dat je jezelf er van bewust bent. Want dan heb je twee keuzes.

Optie 1: Terug naar je comfort zone

Je weet dat dit niet de beste optie is maar ja, het voelt zo prettig. En dat is eigenlijk precies wat je wilt: dat het op dit moment prettig voelt. Het voelt fijn om te doen waar je vertrouwd mee bent. Al jaren levert dezelfde input ook dezelfde output. Een gegarandeerd resultaat. Misschien zijn dat niet de resultaten die je eigenlijk zou willen. Maar je hebt in ieder geval rust. Het heet niet voor niets je comfort zone. Je verlaat je comfort zone niet zomaar.

buiten comfort zone - loslaten - bart van den beltOptie 2: Buiten je comfort zone treden

Een stap zetten buiten je comfort zone is iets heel anders. Dan voel je je vrijwel altijd onrustig. Je bent bezig een gebied te verkennen waar je nog nooit geweest bent. Je geeft een stukje veiligheid op in ruil voor groei. En dat is eng. Eng, maar misschien levert het ook wel gezonde spanning. Motiveert het je om de stap te zetten. Als je lukt om je doel te bereiken geeft dat een flinke boost. En is het de volgende keer makkelijker (en leuker) om je comfort zone te verlaten.

In mijn boek ‘Fluitend Veranderen’ kijk ik samen met jou hoe je op een positieve en energieke manier kunt veranderen. Want veranderen is leuk, zolang je het met plezier doet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *