Een visie ontwikkelen is niet eenvoudig. Het vereist dat je naar de toekomst kijkt en de toekomst is onzeker. Toch? Inderdaad, de toekomst is onzeker, maar je kunt hem beïnvloeden. Daarvoor ben je ondernemer! Laten we aan de slag gaan met het creëren van een toekomstvisie voor de komende vijf jaar. Hoe? Door het SLIM aan te pakken.

Visie? SLIM!Visie ontwikkelen - SLIM - Ondernemer - Bart van den Belt

Laten we je visie ontwikkelen door de visie SLIM te formuleren. SLIM staat voor:

  • Specifiek
  • Levendig
  • Inspirerend
  • Meetbaar

Het voordeel van deze techniek is dat je zowel je analytisch vermogen als je creativiteit en verbeeldingskracht gebruikt. Met een duidelijke en aantrekkelijke visie is het veel makkelijker om er vol overgave voor te gaan.

Specifiek

Formuleer je visie voor een specifiek gebied van je leven. Als je bijvoorbeeld nadenkt over je carrière, beschrijf dan hoe je ideale werk er over vijf jaar uitziet. In wat voor omgeving zou je werken? Werk je alleen of in een team? Wat doe je iedere dag? Hoe zien je werkzaamheden eruit? Wat verdien je? Stel jezelf veel vragen en noteer daarbij zo veel mogelijk details. Details maken je visie concreet en hoe concreter je bent, hoe gemakkelijker het is om een route te bepalen.

Mijn eigen visie vijf jaar geleden was:

Over vijf jaar geef ik in mijn eigen bedrijf leiding aan een team van creatieve professionals. We werken vanuit een prachtige vrijstaande boerderij aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Iedere dag zijn we bezig met het bedenken en uitvoeren van creatieve en effectieve trainingen waarmee we mensen verder helpen in hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.’

Door al in het eerste stadium van visieontwikkeling zo concreet te zijn heb ik mijn visie ook daadwerkelijk kunnen bereiken. YES!!

Levendig

Het is ook belangrijk om je visie levendig te formuleren. Vorm daar een beeld bij en formuleer je visie in de tegenwoordige tijd. Beschrijf de plek waar je wilt komen zó dat het lijkt alsof je er al bent. Dus niet ‘over vijf jaar wil ik manager zijn’, maar ‘over vijf jaar ben ik manager’. Denk na over hoe je jezelf dan voelt. Gebruik je verbeeldingskracht! Hoe levendiger je het jezelf voorstelt, hoe enthousiaster je bent om je eigen visie te realiseren.

Inspirerend

Een inspirerende toekomstvisie is belangrijk genoeg om voor in beweging te komen. Als je alles wilt laten zoals het is, hoef je geen doelen te stellen. Daarom is het van belang dat de te ontwikkelen visie je inspireert. Dat het je uit je stoel trekt en je aanmoedigt om je comfortzone te verlaten. Denk na over wat je gaat loslaten, en wat je in plaats daarvan zult winnen. Een voorbeeld van een inspirerende visie is: ‘Wanneer ik leidinggevende ben, heb ik de angst dat ik er niet geschikt voor ben achter mij gelaten. Ik heb actie ondernomen in plaats van te denken dat ze kwaliteit vanzelf belonen. Iedereen, inclusief ikzelf, vindt het een logische stap, omdat ik mijzelf ontwikkeld heb via opleidingen en detacheringen binnen de organisatie’.

Meetbaar

‘Succesvol zijn’ willen we allemaal, maar het is geen meetbaar doel. Kies een referentiepunt dat anderen ook duidelijk kunnen zien. Alleen als je een concreet meetbare visie ontwikkelt, is het duidelijk waar je staat. En wat je nog moet doen om de visie te bereiken. Zeg bijvoorbeeld dat je visie is bereikt als je in de komende vijf jaar 100 nieuwe opdrachten binnenhaalt. Dat klinkt heel anders dan: ik wil binnen vijf jaar meer opdrachten. Maak het meetbaar, want meten is weten.

Ben je op zoek naar meer handvatten over verandering? Lees dan bijvoorbeeld het boek ‘Fluitend Veranderen’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *