‘Je bent ondernemer of je bent het niet’, wordt weleens gezegd. Dat vind ik de grootste onzin. Ondernemen is te leren. Het is een bepaalde mindset hebben, gecombineerd met ondernemersvaardigheden en kennis. Er zijn veel vaardigheden waarin je jezelf kunt ontwikkelen om een succesvolle ondernemer te worden. Ik noem er een aantal:

 • persoonlijk leiderschap
 • timemanagement
 • website maken
 • presentaties geven
 • effectief netwerken
 • sociale media beheersen
 • online marketing
 • content marketing
 • presenteren
 • e-mailmarketing gebruiken
 • (boeken) schrijven
 • leren verkopen

Nu denk je wellicht: waar moet ik beginnen? Het antwoord is eenvoudig: bij het begin. Begin gewoon ergens. Het maakt niet uit waar. Met een beetje geluk ga je vanzelf fouten maken. Veel fouten. En dat is fijn. Daar leer je van. Wanneer je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet en die combineert met wat je leert, ontstaan vanzelf ervaring en inzicht. Daar- door word je een ervaren ondernemer.

‘Gaat dit me wel lukken?’

Er is een groep ondernemers die niet toekomt aan het leren van fouten. Ze haken vroegtijdig af, omdat ze denken dat het ze toch niet zal lukken. Na een paar maanden gooien ze de handdoek in de ring en besluiten ze dat ze beter op zoek kunnen naar een werkgever. Zoals je in dit artikel kunt lezen is dat voor een bepaalde groep ook maar beter. Het kan natuurlijk dat jij denkt dat je bij die groep hoort, maar dat is niet erg. Als je écht ondernemer wilt zijn, draait het om het maken van een keuze.

Kun jij deze twee vragen met ‘ja’ beantwoorden?

De twee vragen die je daarvoor voor jezelf moet beantwoorden zijn de volgende:

 1. Ben ik bereid om de kennis op te doen en de vaardigheden ja nee te leren die nodig zijn om zakelijk succes te bereiken?
 2. Ben ik bereid om wat ik leer ook in actie om te zetten, ja nee ook al weet ik nog niet zeker of het me gaat lukken?

Als je bovenstaande twee vragen met ‘ja’ beantwoordt, wil ik je feliciteren: je bent een ondernemer. De grootste uitdaging is nu om de raket (jouw onderneming) van de grond te krijgen. Loskomen van de grond kost de meeste energie, maar als je eenmaal gelanceerd bent, kost het niet zo veel moeite om bij te sturen.

Wees trots op je ondernemerschap

Als je besluit dat je ergens écht voor wilt gaan, lukt het ook. Toch denk je misschien: ‘ja, maar ik ben maar
een zzp’er’. Ja, dat ben je. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Toch wil ik je feliciteren. Je hebt een enorme voorsprong op veel grote, succesvolle bedrijven: je bent flexibel.

Grote organisaties zitten vast

Ik heb jarenlang trainingen gegeven over anders kijken, denken en doen in grote organisaties. Veel bedrijven moeten veranderen omdat de markt is veranderd. En toch lukt het ze niet. Af en toe staat een inspirerende leidinggevende op die van alles wil, maar er gebeurt niets. Of er wordt een verandertraject ingezet. Meestal met weinig resultaat. Dat komt doordat de structuur van de organisatie te log is. Het systeem eromheen is niet ingericht op verandering, aanpassing aan de markt en doorbreking van patronen.

Bij jou ligt dat anders. Als kleine zelfstandige ben je eigen baas. Je hoeft niet eerst oeverloos te vergaderen. Je kunt op elk moment van strategie veranderen en je aanbod aanpassen. Dat betekent dat je in de toekomst in het voordeel bent. Het gevaar hiervan is dat het soms lastig is om focus te houden en de juiste besluiten te nemen. Want als alles kan en mag, wat is dan het beste om te doen? Daarom is het zo belangrijk om je regelmatig te laten inspireren. Om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Tijdens het Lanceerseminar of tijdens een van onze gratis avondtrainingen. Kom je ook?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *