Nieuws: Lancering Businesscoach Nederland

Je weet waar je staat. En je hebt een duidelijke voorstelling van waar je naartoe wilt: je referentiepunt. Maar het is belangrijk om je route op te delen in overzichtelijke etappes. Dat zijn je korte termijn doelen. Daarbij zijn er drie valkuilen die je moet zien te vermijden, anders raak je ontmoedigd en ben je geneigd te stoppen nog voordat je bent begonnen.

Ineens heb je een helder moment en besluit je dat je je leven wil omgooien. Je bent de huidige situatie zat en je hebt besloten dat het anders moet. Nu direct en alles tegelijk. Je koopt nieuwe hardloopschoenen, schrapt onnodige afspraken uit je agenda, gooit alle zakken chips weg, maakt tweehonderdvijftig euro naar je spaarrekening, besluit een meditatiecursus te volgen, enz. In één dag tijd gooi je je hele leven om, omdat iets of iemand je heeft geïnspireerd. Je bent mega-enthousiast en er helemaal klaar voor. Je hebt een doel! Of eigenlijk, heel veel doelen.

Twee weken later kom je echter tot de conclusie dat je nog geen enkel doel bereikt hebt. En dus zit je weer op het punt waar je begon. Je wilde te veel en begon met alles tegelijk, waardoor het niet is gelukt om ook maar iets vol te houden. Stel een of twee doelen per keer en ga er vol voor. Je hebt dan minder afleiding en het is veel makkelijker om doelen te halen.

Valkuil 2: veel praten, weinig doen

Yeehaa! Je gaat veranderen. Het voelt fantastisch om aan de slag te gaan met het veranderen van je leven en je deelt het met iedereen die het maar horen wil. Je appt mensen over je plannen, je tijdlijn op Facebook stroomt vol met al je voornemens en bij ieder telefoongesprek deel je wat je gaat veranderen en waarom het dit keer echt anders is. Intussen vergeet je om ook echt iets te gaan doen. Door te praten lijkt het of je alles al hebt gedaan, maar dat is natuurlijk niet zo. Je hebt alleen gepraat. En daar zit je dan: teleurgesteld in jezelf, en een beetje beschaamd. Je bent weer op het punt waar je begon. Of nog erger: de drempel om nog eens te beginnen is weer een stukje hoger geworden. Hoe je dit kan voorkomen? Door gewoon te doen! En door iedere keer dat je zegt dat je gaat veranderen, jezelf afvragen of je al een doel bereikt hebt. Zo niet? Tijd voor actie!

Valkuil 3: denken in beperkingen

Eén ding weet je zeker: je wilt wel veranderen maar je kunt het niet. Je hebt al zo vaak een poging gedaan, en iedere keer is het misgegaan. Je hoort continu een stemmetje dat je vertelt dat het toch niet gaat lukken. Eigenlijk kun je er beter niet meer aan beginnen. Er was een moment van enthousiasme, maar het is overstemd door de verhalen die je jezelf vertelt. En dus ben je alweer gestopt voordat je zelfs maar bent gestart. Luister een keer niet en bewijs het stemmetje het tegendeel. Bereik je doel en vier het succes. De kracht van het stemmetje wordt dan vanzelf minder. Je hebt namelijk het tegendeel bewezen!

Weg met de valkuilen

Herken je deze valkuilen? Bijna iedereen staat wel eens aan de rand, klaar om erin te tuimelen. Maar je kunt ook een stap terug doen, en het dit keer anders aanpakken. Dat betekent: stap voor stap, één doel per keer. Daarbij is het de kunst om ambitieus te zijn, maar zonder direct het onmogelijke te willen. Gewoon op weg gaan naar je eerste korte termijn doel, in het vertrouwen dat het je gaat lukken. Zo kun je genieten van de reis zonder direct allerlei beren op de weg te zien. Dat is fluitend veranderen!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] wilt als ondernemer je doel bereiken, maar je merkt dat je continu in dezelfde valkuil stapt. Onbewust val je terug in je oude patronen. En daar wil je juist vanaf! Je wilt je patronen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *