De vier niveaus van financiële vrijheid

Er bestaan veel definities van zakelijk succes. Misschien is het leuk als ik deel wat mijn definitie is. Wellicht kun jij je daar ook in vinden. Voor mij is zakelijk succes het hebben van financiële rust door te doen wat ik leuk vind, met mensen om wie ik geef, in een omgeving waarin ik een verschil kan maken. Zakelijk succes staat altijd in dienst van mensen. Het draait om win-win. Maar wat is de basis voor zakelijk succes? En hoe kan financiële vrijheid daaraan bijdragen?

Financiële vrijheid: de rust om een verschil te maken

Hoe kun je anderen dienen en een verschil maken, terwijl je tegelijkertijd een goede boterham verdient en werkt aan je financiële vrijheid? Het antwoord op die vraag zorgt ervoor dat je veel meer impact kan maken op deze wereld, als ondernemer. Hierdoor krijg je niet alleen financiële rust, maar ook voldoening op emotioneel en spiritueel niveau. Wat je doet, sluit dan aan bij wie je vanbinnen bent. Dan ben je pas echt zakelijk succesvol.

Zakelijk succes is wat mij betreft dus meer dan alleen je resultaat en je omzet. Het gaat ook over de mate waarin je voldoening ervaart. Het is prima om de hele week keihard te werken en lange dagen te maken. Alleen is het dan wel fijn als je op vrijdagmiddag het gevoel hebt dat je er een financiële beloning voor ontvangt. En, minstens even belangrijk, dat je voldoening hebt gehaald uit je werk.

De Amerikaanse kijk op financieel vrij zijn: ‘miljonair worden’

In het verleden heb ik diverse trainingen in Amerika gevolgd. Door hun cultuur hebben zij een complete andere kijk op financiële vrijheid. In de Amerikaanse trainingen die ik heb gevolgd wordt zakelijk succes en voldoening namelijk direct gekoppeld aan de financiën. Ik heb een jaar of vijf geleden anderhalve dag een dergelijke training gevolg bij een organisatie hier in Nederland. Ik ben weggelopen. De kern van de boodschap was: je kunt pas gelukkig zijn als je financiële vrijheid hebt en onderweg bent om miljonair te worden. De inhoud van de boodschap sloot niet aan bij mijn levensvisie. Volgens het door hen geschetste ideaalbeeld zou je zoveel winst maken dat je niet meer hoeft te werken. Of een werkweek van vier uur hebt. (gaaf boek trouwens!) Met een cocktail binnen handbereik op je laptop werken, onder een palmboom in een hangmat.

Volgens mij is zakelijk succes meer; je moet het in een breder perspectief zien. Onze resultaten bepalen slechts voor een klein gedeelte wie we zijn. Toch kunnen ze ons wel degelijk beïnvloeden. Vooral als het financieel minder gaat.

Financiële vrijheid: op welk niveau zit jij?

Als ik kijk naar de ondernemers waar ik mee werk dan herken ik vier verschillende niveaus waarop een ondernemer qua financiële vrijheid zich kan bevinden. Overigens is er een aardige paralel te trekken tussen het soort ondernemer en het niveau van financiële vrijheid.

Niveau 1: Financiële wanhoop

Wanneer? Vooral in het eerste jaar van je onderneming.

Ondernemers die op het niveau van financiële wanhoop zitten hebben regelmatig het gevoel dat het ze allemaal boven het hoofd groeit en dat het water ze aan de lippen staat. Vaak zijn dit zelfstandig ondernemers die hun ondernemerschap niet serieus nemen, niet de discipline op kunnen brengen om aan hun bedrijf te werken of gewoon niet weten waar ze moeten beginnen. Als jij jezelf herkent hierin dan wil ik je adviseren om zo snel mogelijk te stoppen met ondernemen en voor een baas te gaan werken.

Ervaar je de opmerking dat je zo snel mogelijk moet stoppen met ondernemen als ‘hard’? Dan wil ik dat graag herkaderen. Als je al langere tijd op dit niveau zit dan ben je namelijk niet bezig met financiële vrijheid maar zit je in financiële gevangenschap. Ik zou geen goede businesscoach zijn als ik het niet tegen je zou zeggen en je door zou laten modderen. Als niemand ooit tegen je zegt dat je beter kunt stoppen en je hebt al meer dan een jaar financiële problemen dan heb je namelijk een probleem. En zolang je dat probleem niet onderkent gaat er niets veranderen. Het kost je, bewust of onbewust, dagelijks stress, veel hoofdzorgen en is problematisch voor de balans in je leven. Je kunt naar het volgende niveau, alleen dal zul je wel een aantal duidelijke keuzes moeten maken en durven investeren in jezelf en in je marketing.

Niveau 2: Financiële groei

Wanneer? Gemiddeld in jaar 2, 3 en 4 van je onderneming.

Het volgende niveau van financiële vrijheid is wat ik de fase van ’financiële groei’ noem. Dit is de investeringsfase. In deze fase ben je meer aan het verdienen en komt er meer geld binnen. Je neemt vrijwel alle klussen aan die op je pad komen en je omzet groeit. Het grootste gedeelte van deze omzet geef je in deze fase weer uit. Als het goed is, vooral aan investeringen die weer geld opleveren. Hierbij kun je denken aan een goede website, aan het laten ontwikkelen van je huisstijl, aan het inrichten van een goed CRM-systeem of investeren in kennis en kunde: boeken of trainingen. Dit is een hele belangrijke fase in iedere onderneming, want in deze fase leg je de basis voor de toekomst van je bedrijf. Sterker nog: wanneer je deze investeringsfase niet door gaat zul je nooit het volgende niveau van financiële vrijheid bereiken: die van financiële rust.

Niveau 3: Financiële rust

Wanneer? Gemiddeld vanaf jaar 5 van je onderneming.

Je hebt de basis van je bedrijf staan en hebt een stabiele stroom van aanvragen en klanten. Gefeliciteerd, waarschijnlijk zit je goed in je vel. De zaken gaan lekker. Je hebt een zekere mate van financiële rust bereikt en hebt redelijk balans in je leven. Je bent niet meer verplicht om iedere klus aan te nemen. Alleen soms begint er toch iets te knagen. Is dit nu alles? Zou je niet nog een stap kunnen maken? Zou er niet achter de horizon iets nieuws in het verschiet liggen voor je?

Ondernemers die bovenstaande dilemma herkennen hebben een keuze te maken. Wat is de volgende stap die ze willen gaan zetten? Expert worden? Je bedrijf omzetten in een organisatie en met een team gaan werken? Of gewoon nog even doorwerken en kijken wat er vanzelf op je pad komt. Je kunt gras niet sneller laten groeien door eraan te trekken. Je kunt gras natuurlijk wel sneller laten groeien door mest te gebruiken en voldoende water te geven. Schrijf je in voor een gratis quickscan als jij eraan toe bent om je gras te laten groeien. Investeer in je eigen gras. Die van de buurman lijkt groener, tot je op z’n gazon staat. Dan pas zie je de kale plekken in zijn grasveld.

Niveau 4: Financiële vrijheid

Wanneer? Op een zonnige lentemorgen.

Er zijn veel zzp’ers die dit niveau nooit halen, ondanks de mooie beloftes van veel zelfbenoemde zakelijke experts. Enerzijds omdat dit niet voor iedereen geschikt is. Er zijn ondernemers die het heerlijk vinden om gewoon zelf in de uitvoering te zitten. En dat is prima. Dit niveau vereist iets anders. Het is hard én slim werken. Veel fouten maken. Opstaan en stof afschudden. Opnieuw proberen. En doorzetten.

Ondernemers die het niveau van financiële vrijheid behalen hebben een systeem gecreëerd waarin zij niet meer zelf al het werk doen. Ze hebben een team gecreëerd van mensen die beter zijn dan zijzelf in specifieke gebieden. Aan de ondernemer de taak om het team aan te sturen en te zorgen dat mensen in hun kracht komen en blijven. Deze ondernemers sturen op de lange termijn, hebben een duidelijke visie uitgezet voor zichzelf en die omgezet in een strategisch actieplan. Ze hebben hun hulpmiddelen, financiën en mensen goed georganiseerd en zijn volledig gefocust op het ondernemerschap.