Financieel vrij zijn. Wat betekent dat eigenlijk? Financiële vrijheid is dat je je in de situatie bevindt waarin je bedrijf zodanig gesystematiseerd is, dat je zelf niet actief meer hoeft te werken om een continue geldstroom te realiseren. Dat wil zeggen dat alles, als jij drie maanden niet aanwezig bent, gewoon door blijft draaien, zonder dat je een probleem hebt. Bij verreweg de meeste ondernemers is dat niet het geval: als zij nu een maand uit het bedrijf zouden stappen, zouden ze een maand lang geen inkomsten hebben. Wat houdt veel ondernemers tegen om financieel vrij te worden?

Reden 1: Ze maken geen keuze

Dit geldt vooral voor de denkers en de dromers. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen. “Ja! Nu weet ik het! O nee, toch niet…” Ze praten heel veel, maar doen heel weinig. Succes is voor de doeners. Echt waar!

Reden 2: Ze hebben niet de juiste strategie

Deze ondernemers willen wel, maken ook een keuze, maar weten simpelweg niet hoe ze het moeten aanpakken. En dus bevriezen ze, en gaan ze weer terug naar af. Terwijl er je – als je de juiste strategie hebt –niets meer in de weg staat om je plannen daadwerkelijk uit te gaan voeren: je hebt een keuze gemaakt en je beschikt over een goede strategie.

Reden 3: Ze investeren niet in zichzelf

Maar ook wanneer je een keuze gemaakt hebt en een over een goede strategie beschikt, kan het nog steeds fout gaan wanneer je niet voldoende in jezelf investeert, in je blijvende ontwikkeling. Bezoek bijvoorbeeld eens een psycholoog als je al jarenlang in hetzelfde patroon zit. Ga naar de sportschool als je fitter wilt worden. Investeer in je financiële kennis, je marketing, je verkooptechniek, je marktpropositie. Lees een boek, of neem een abonnement op Storytel en gebruik je auto als leslokaal.

Reden 4: Ze laten zich tegenhouden door angst

“Ik wil het wel, maar deze stap is te groot, deze muur is te hoog.” En jarenlang blijven ze een beetje rondlopen voor die denkbeeldige muur, terwijl ze als ze door die muur heen zouden breken, vrij zouden zijn. Laat je niet tegenhouden door die muur van angst: op het moment dat je erdoorheen stapt, ben je vrij.

Reden 5: Ze hebben niet de juiste mensen om zich heen

“Ik ben eraan toe om personeel in dienst te nemen.” “Personeel? Ha! Dan wens ik je succes…”
“Misschien is het tijd om een aantal zaken uit te gaan besteden.” “Uitbesteden? Dat heb ik ook eens gedaan. Dat moet je niet doen!”
“Ik zit erover te denken om te gaan ondernemen.” “Jij? Ondernemen?”
Veel mensen in je omgeving zouden je het liefst daar willen houden waar je bent. Dat is lekker veilig. Ik weet nog dat ik zo’n drie jaar geleden mijn broers en zussen (en dat zijn er nogal wat) en mijn directe familie uitnodigde voor een etentje. Tijdens dat etentje wilde ik mijn visie voor mijn leven met hen delen. “Dít is wat ik wil doen en wat ik wil bereiken. En ik wil dat jullie me daarin steunen. Als jullie me daarin niet kunnen of willen steunen is dat niet erg, maar dan zullen jullie me minder vaak zien. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven, het doel in mijn leven en voor mijn gezin. Dit is mijn doel in het leven en ik verwacht van jullie dat jullie me supporten.” Een pijnlijk gesprek, en het werd een lange avond… maar het heeft zó veel opgeleverd! Verzamel mensen om je heen die je steunen en je supporten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *